S&P 500 dosiahol nový rekord. Akcie Victoria’s Secret padli o 30 %

Americký akciový index S&P 500 vo štvrtok posilnil o 1% na 5 157,36 bodov a uzavrel na rekordnom maxime. Najväčším ťahúňom boli akcie technologického sektora, ktoré ťažia z vyhliadok nižších sadzieb. Z nového maxima sa teší aj index Nasdaq 100, ktorý včera vzrástol o 1,56 %.

Šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell pred výborom amerického Senátu uviedol, že americká centrálna banka „nie je ďaleko“ od presvedčenia, že inflácia sa blíži k 2 %-nému cieľu. To investorom dodáva optimizmus, že prvé zníženie sadzieb by mohlo prísť už v júni.

Európska centrálna banka (ECB) udržala sadzby na nezmenenej úrovni a ponechala si otvorené dvere pre uvoľňovanie menovej politiky neskôr v tomto roku.

Akcie Nvidie vo štvrtok posilnili o 4 % a dosiahli nový rekord. Darilo sa aj akciám ďalších výrobcov čipov – akcie ON Semiconductor a Microchip Technology uzavreli vyššie o 6 %, akcie Qualcomm posilnili o 5 % a Micron Technology o 3 %.

„Sila, ktorú vidíme v ekonomike a v amerických podnikoch, je oveľa širšia ako len biznis s umelou inteligenciou, ktorý v poslednom čase pútal toľko pozornosti,“ povedal pre Yahoo Finance Ben Snider, akciový analytik Goldman Sachs.

Akcie Victoria’s Secret (NYSE: VSCO) klesli o takmer 30 % po tom, ako celoročný odhad tržieb zaostal za očakávaniami analytikov. Dôvodom je, že spotrebitelia na kľúčovom severoamerickom trhu prechádzajú na lacnejšie možnosti. Akcie predajcu potravín Kroger včera získali takmer 10 % po tom, ako spoločnosť predpovedala ročné tržby a zisk nad odhadmi Wall Street.

Dnes príde dôležitá správa z amerického trhu práce (NFP repot), ktorá môže poskytnúť ďalšie signály o budúcom smerovaní politiky Fedu.

Graf: Vývoj akciového indexu S&P 500 za posledných 6 mesiacov

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre