Akcie Microsoftu dosiahli historické maximum

Akcie technologického obra Microsoft dosiahli nové historické maximum. Včerajšie obchodovanie uzavreli so ziskom 1,1 % na 360,53 USD, čím prekonali predošlé maximum 359,49 USD dosiahnuté 18. júla. Akcie si pripísali zisk osem dní po sebe, čo je ich najdlhšia víťazná séria od 28. januára 2021.

Čerstvý vietor do plachiet im dodali silné kvartálne výsledky podporené cloudovým biznisom Azure. Akcie spoločnosti Microsoft v deň obchodovania po zverejnení výsledkov vzrástli o 3,1 %.

Spoločnosť Microsoft už v auguste a septembri prekonávala svojich konkurentov. Od konca septembra si akcie pripísali 15 % a predstihli tak výkon akcií firiem Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Nvidia (NVDA), Apple (AAPL) a Alphabet (GOOGL).

Od začiatku roka akcie vzrástli už o 38 %, najmä vďaka rastúcemu záujmu investorov o umelú inteligenciu (AI). Strategický partner spoločnosti Microsoft v oblasti AI, OpenAI, v pondelok oznámil množstvo aktualizácií vrátane zníženia cien a plánov, ktoré ľuďom umožnia vytvárať vlastné verzie chatbota ChatGPT.

Generálny riaditeľ Microsoftu Satya Nadella zdôraznil, že vývojári, ktorí vytvárajú aplikácie s nástrojmi OpenAI, sa rýchlo dostanú na trh nasadením svojho softvéru do cloudovej infraštruktúry Microsoft Azure.

Minulý týždeň spoločnosť Microsoft oznámila vydanie doplnku pre predplatné aplikácií Office na zvýšenie produktivity a asistenta v systéme Windows 11, pričom obe sú založené na modeloch OpenAI.

Graf: Vývoj akcií Microsoftu (MSFT) za posledných 5 rokov

Zdroje: msn.com; forbes.com; cnbc

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre