Tesla znížila ceny vozidiel v USA. Takto zareagovali akcie

Spoločnosť Tesla znížila ceny niektorých verzií Modelu 3 a Modelu Y pre americký trh, čím zintenzívnila cenovú vojnu v segmente s elektromobilmi. Tento krok prichádza len niekoľko dní po tom, ako spoločnosť oznámila, že v treťom štvrťroku dodala menej vozidiel ako očakával trh. Informuje o tom agentúra Reuters.

Sedan Model 3 bude po novom stáť 38 990 dolárov, čo je zníženie o 1250 USD. Cena vozidiel Model Y vo variante LR klesne o 2000 USD na 48 490 USD.

Najnovšie zníženie cien prichádza v čase, keď sa spoločnosť snaží dodať rekordných 476 000 vozidiel v posledných troch mesiacoch tohto roka, aby naplnila svoj ročný cieľ na úrovni 1,8 milióna dodaných vozidiel.

Tesla začala znižovať ceny v januári tohto roka, aby podporila predaje v neistej ekonomike a potlačila konkurenciu na trhu s elektromobilmi. Akcie na rozhodnutie znížiť ceny spočiatku zareagovali poklesom o približne 2 %, neskôr ale straty zmazali a v čase publikovania tohto článku sa obchodujú na otváracej cene. Od začiatku roka akcie Tesly vzrástli o viac ako 140 %.

Celkovo sa ceny štandardného Modelu 3 od začiatku roka znížili približne o 17 % a cena variantu LR Modelu Y s dlhým dojazdom klesla o viac ako 26 %. Poklesy cien sú výrazné, čo negatívne ovplyvňuje ziskové marže. V roku 2022 dosahovali prevádzkové ziskové marže približne 17 %, pre rok 2023 Wall Street počíta s maržou 10 %, pričom v roku 2024 by mohli vzrásť na 15 %.

Graf: Akcie Tesly najprv klesli, neskôr straty zmazali

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre