Wall Street zaznamenala najhorší deň v tomto roku

Americké akcie si z utorkového obchodovania odniesli výrazné straty. Akciový index Dow Jones klesol o 2,06 % na 33 129,59 bodu, širší index S&P 500 stratil 2,00 % na 3 997,34 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom sú zastúpené firmy technologického odvetvia, klesol o 2,50 % na 11 492,30 bodu.

Ako uvádza agentúra Reuters, pre Wall Street to bol najhorší deň tohto roku. Hlavným dôvodom je oživenie podnikateľskej aktivity v USA. Index PMI sa vo februári zvýšil z januárových 46,8 bodu na 50,2 bodu, čo je 8-mesačné maximum. To u investorov vyvolalo obavy, že vyššie úrokové sadzby tú zotrvajú dlhšie, než sa očakávalo.

Keďže inflácia v USA je naďalej ďaleko od 2 %-ného cieľa Federálneho rezervného systému (Fed) a americké hospodárstvo si udržuje veľkú časť svojej sily, analytici revidujú smerom nahor svoje očakávania týkajúce sa vrcholu úrokových sadzieb. Ako uvádza agentúra Reuters, očakávaný vrchol úrokových sadzieb je aktuálne na hodnote 5,35 % v júli.

Najväčšiu stratu v rámci indexu Dow Jones zaznamenali akcie spoločnosti Home Depot. Tie stratili 7 % po tom, ako maloobchodný predajca domácich potrieb vykázal za štvrtý štvrťrok slabší než očakávaný príjem. Spoločnosť tiež ohlásila horšie vyhliadky.

Graf: vývoj akciového indexu S&P 500 za posledný mesiac

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre