Dow Jones má za sebou najlepší týždeň od októbra 2022

Americké akcie si v piatok pripísali zisky. Technologický index Nasdaq Composite posilnil po tom, ako slabší report z trhu práce zatlačil na pokles výnosov štátnych dlhopisov.

Akciový benchmark Dow Jones posilnil o 0,7 % a uzavrel na úrovni 34 061,32. Širší S&P 500 vzrástol o 0,9 % na 4 358,34 a Nasdaq Composite uzavrel so ziskom 1,4 % a skončil na úrovni 13 478,28.

Akciový index Dow Jones za celý týždeň vzrástol o 5,1 %, čo je na najväčší týždenný percentuálny nárast od októbra 2022. Najnovšia správa o zamestnanosti podporila optimizmus investorov, že Federálny rezervný systém (Fed) možno skončil so zvyšovaním úrokových sadzieb. „Trh je čoraz viac presvedčený, že Fed skončil so zvyšovaním sadzieb,“ uviedol Tom Graff, hlavný investičný riaditeľ spoločnosti Facet.

Americká ekonomika v októbri vytvorila skromných 150 000 nových pracovných miest, čo signalizuje ochladenie dopytu po pracovnej sile, keďže vyššie sadzby uberajú ekonomike na sile. Ekonómovia oslovení denníkom The Wall Street Journal očakávali vytvorenie 170 000 pracovných miest.

Chris Zaccarelli zo spoločnosti Independent Advisor Alliance uvádza, že správa o zamestnanosti bola „ideálnou pre rizikovú rally.“ Akcie tento týždeň získavali, keďže výnosy štátnych dlhopisov klesali. Výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov zaznamenal najväčší týždenný pokles od marca a v piatok skončili na úrovni 4,557 %.

Investori okrem toho sledujú výsledkovú sezónu za tretí štvrťrok. Akcie spoločnosti Apple včera klesli o 0,5 % po tom, ako tento technologický gigant ohlásil pokles tržieb už štvrtý kvartál po sebe. Akcie firmy DraftKings (DKNG) vyleteli nahor o 16,5 %, keďže tržby aj zisk za uplynulý kvartál prekonali odhady analytikov.

Zdroje: morningstar.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre