Tržby Apple klesajú štvrtý kvartál po sebe

apple

Americký technologický gigant Apple ohlásil výsledky za štvrtý finančný kvartál, ktorý skončil 30. septembra. Tržby spoločnosti dosiahli 89,5 mld. USD, čo je o 1 % menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roka, no viac ako očakávali analytici. Príjmy Apple tak klesajú už štvrtý kvartál za sebou, čo je najdlhší prepad za posledných 22 rokov.

Čistý zisk spoločnosti medziročne vzrástol o takmer 11 % na 22,96 miliardy USD, čo prekonalo očakávania. „Počas septembrového kvartálu sme naďalej čelili nerovnomernému makroekonomickému prostrediu,“ uviedol v telefonickom rozhovore s analytikmi generálny riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook.

Výsledky naznačujú, že technologický obor zápasí na čínskom trhu s väčším spomalením, ako sa predpokladalo. Peking na niektorých pracoviskách zakázal používanie iPhonov a nový model od Huawei Technologies predstavuje ďalšiu konkurenciu. Príjmy z tohto regiónu dosiahli v uplynulom štvrťroku 15,1 miliardy dolárov, čo je oveľa menej ako 17 miliárd dolárov, ktoré odhadovali analytici.

Aj napriek týmto výzvam si iPhone, ktorý tvorí zhruba polovicu tržieb, počínal o niečo lepšie, ako sa predpokladalo. Tržby vygenerovali 43,8 miliardy USD v porovnaní s priemerným odhadom 43,7 miliardy USD.

Akcie Apple pred otvorením burzy strácajú takmer 3 %. Od začiatku roka posilnili o zhruba 37 %.

Zdroje: cnn; fortune.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre