6 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi dnes v Mníchove vyhlásil, že vlády krajín eurozóny by mali riešiť štrukturálne problémy svojich ekonomík. Draghi tvrdí, že zásadné reformy pomôžu zvýšiť rastový potenciál a podporia akútny boj s nezamestnanosťou. Ako šéf ECB uviedol, centrálna banka nemôže sanovať choré rozpočty štátov, avšak môže pomôcť bankám opäť vstať na nohy.

2. Národný štatistický úrad v Londýne dnes informoval, že britské hospodárstvo v 4. kvartáli 2012 v porovnaní s kvartálom predtým pokleslo o 0,3 %, čím sa potvrdili predbežné údaje z konca januára. Za celý rok 2012 ekonomika medziročne poklesla o 0,2 %. Sklamal najmä vývoz, pričom pokles zaznamenali aj podnikateľské investície.

3. Ako dnes vo Washingtone informovalo americké ministerstvo energetiky, ropné zásoby Spojených štátov za minulý týždeň vzrástli o 1,1 milióna barelov na 377,5 mil. barelov. Ceny ropy na tieto správy takmer nereagovali. Barel ropy BRENT stojí 112 dolárov, cena za barel WTI sa drží na úrovni 92,80 dolárov.

4. Spoza Atlantiku dnes prišli viaceré pozitívne ekonomické dáta. Poďme sa na ne pozrieť: Predaj nedokončených domov USA v januári medzimesačne vzrástol o o prekvapivých 4,5 %. Ekonómovia pritom počítali s nárastom len o 1,9 %. Aby to nestačilo, dáta za predchádzajúci mesiac (december) boli výrazne revidované nahor. Miesto mínus 4,9 % predstavoval decembrový pokles len 1,9 %-ný.

Radosť priniesol aj ďalší makroekonomický ukazovateľ z USA – objednávky tovaru dlhodobej spotreby (s výnimkou dopravných prostriedkov), ktoré v januári rástli o 1,9 %. Aj tento výsledok prekonal očakávania analytikov!

5. Prvýkrát od roku 2008 sa nezamestnanosť v Írku vybrala smerom nadol. V minulom roku tak v bolo bez práce v priemere 316 tisíc ľudí, čo je o 700 menej ako v roku 2011. Írska nezamestnanosť sa tak nachádza na úrovni 14,2 %, pričom v roku 2011 predstavovala až 14,6 %. Ide tak o prvý pokles nezamestnanosti za posledných 5 rokov.

6. Ratingová agentúra Fitch dnes Spojeným štátom pohrozila, že ak sa mi nepodarí navýšiť dlhový strop, posvieti si na ich elitný rating. Bez navýšenia dlhového stropu (proti sú republikáni) dôjde už tento piatok k automatickému kráteniu výdavkov, čo predstavuje výraznú hrozbu pre krehké americké oživenie.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Foto: World Economic Forum

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre