Dajte si pozor na rating, varuje Fitch Američanov

Ratingová agentúra Fitch dnes najväčšej ekonomike sveta, Spojeným štátom pohrozila, že môže prísť o svoj elitný rating “AAA”. Dôvodom pre zníženie ratingu môže byť nepríjemný dlhový spor a následný pád z fiškálneho útesu.

V súčasnosti americkí politici jednajú o navýšení dlhového stropu na 16,4 bilióna dolárov. Ako je už známe, republikáni sú toto zvýšenie pripravení blokovať, čo ohrozuje platobnú neschopnosť vlády.

Bez dohody dôjde už tento piatok k automatickému kráteniu výdavkov, čo predstavuje výraznú hrozbu pre krehké americké oživenie.

Americký rozpočet v objeme 3,6 bilióna dolárov by postihlo výdavkové krátenie vo výške 85 miliárd $, čo je zníženie o 2,3 %.  Otázka znie, ako veľký problém môžu tieto dve percentá ekonomike narobiť?!

V súčasnosti majú Spojené štáty od ratingovky Fitch pridelený negatívny výhľad, čo znamená, že krátenie ratingu je v blízkej dobe viac než pravdepodobné. V auguste 2011 siahla na americký elitný rating agentúra S&P.

Nedávno dal svoje obavy o americké oživenie najavo aj šéf americkej centrálnej banky, Ben Bernanke, ktorý varoval pred výrazným krátením rozpočtových výdavkov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre