O tom, ako Slováci predbehli Nemcov

Čísla, ktoré zobrazujú, ako sa jednotlivým krajinám eurozóny v závere minulého roka hospodársky (ne)darilo, vychádzajú pomaly ale isto navonok.

Prvý rýchly odhad Štatistického úradu SR prezradzuje, že naša ekonomika za posledné tri mesiace 2012 medziročne rástla o 0,7 %. S čistým svedomím si aspoň ako tak môžeme potľapkať po pleci, pretože starý kontinent posledné mesiace sužuje skôr ekonomický pokles ako rast.

Padli na hubu

Potvrdil to aj ťarchavý vývoj nemeckej ekonomiky (najväčšej v EÚ), ktorá v 4. kvartáli 2012  medziročne vzrástla len o slabučkých 0,1 %. Navyše, v porovnaní s tretím kvartálom minulého roka Nemci doslova „padli na hubu“, keď ich ekonomický výkon poklesol  o šokujúcich 0,6 %.

Išlo o najväčší pokles nemeckej ekonomiky od krízového roku 2009, čo okrem samotných Nemcov zaskočilo aj európske finančné trhy. A čo my? V porovnaní s tretím štvrťrokom sme vzrástli o 0,2 % – keď nezaprší, aspoň kvapne!

Nemcov zradila ich hlavná zbraň – vývoz, pod čo mohlo podpísať aj silnejšie. To sa voči doláru vyšplhalo až na 14-mesačné maximum. Podobne ako Nemecku sa v závere roka 2012 nedarilo celému hospodárstvu menovej únie. Ekonomika eurozóny sa v závere minulého roka medzikvartálne prepadla o 0,6 %, čo je tak silno ako nikdy predtým.

Ešte máme kam rásť

Samozrejme, rýchly odhad hrubého domáceho produktu bude na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov ešte spresnený, no už teraz vidíme, že Slovensko v 4. kvartáli celoeurópsky hospodársky pokles akosi “odignorovalo”. Pravdou však je, že v porovnaní so Západom si krok späť ani dovoliť nemôže – my ešte máme stále kam rásť!

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre