Akcie sú zelené. Prekvapila ich Amerika!

pozitívnu náladu na burzách sa dnes postarali ekonomické dáta USA, ktoré dopadli lepšie než mnohí očakávali.

Index nákupných manažérov pre sektor služieb (ISM) vzrástol na najvyššiu hodnotu od marca. Kým v auguste bol indikátor ISM pre sektor služieb na úrovni 53,7 bodov, v septembri vystúpil na hodnotu 55,1 bodov.

Ekonómovia pritom očakávali pokles na 53,4 bodov. Čísla nad 50 bodov signalizujú rast ekonomickej aktivity.

Ešte pred vyhlásením hodnoty ISM indexu sa na trh dostali pozitívne čísla v oblasti tvorby pracovných miest. Podľa poskytovateľa dát ADP si súkromný sektor USA v septembri oproti augustu pridal 162 tisíc miest, čo je o takmer 20 000 miest lepší výsledok, než predpokladali analytici.

Správa ADP je považovaná za dôležitý indikátor pred piatkovými oficiálnymi číslami z trhu práce, ktoré vyhlásil americké ministerstvo.

Hewlett-Packard pod tlakom

Počas stredajšieho obchodovania sa darí sa najmä akciám Best Buy, ktoré sa zhodnocujú o takmer 4 percentá.

Dôvodom sú mediálne správy, že zakladateľ spoločnosti Richard Schulze (na snímke vpravo) a ďalšie štyri spoločnosti sa chystajú na odkup akcií tohto celosvetovo najväčšieho retailového predajcu elektroniky.

71-ročný zakladateľ drží v súčasnosti 20 % akcií Best Buy.

Opakom je vývoj akcií spoločnosti Hewlett-Packard, ktoré si odpisujú po zlých vyhliadkach pre rok 2013. Kým trh pre budúci rok počíta so ziskom na akciu na úrovni 4,16 dolárov, HP dnes avizovala hodnoty 3,40 – 3,60 dolárov. Akcie si k 20:00 odpisujú takmer 10 %.

Vysvetlivky

[accordions title=”” active=1 event=”click” disabled=false autoheight=true]

[accordion title=”Čo je ISM index?”]

Index ISM je výsledkom mesačného prieskumu vo viac ako 400 spoločnostiach.  Tie sú vyberané z 20 priemyselných odvetví spolu v  50 štátoch USA.

Prieskum vzniká formou otázok pre respondentov v spoločnosti, týkajúce sa rôznorodých interných či externých ukazovateľov podniku. Členovia spoločnosti opisujú aktuálnu situáciu o stave podnikových objednávok, dodávkach, zamestnanosti, produkcii, exporte či importe objednávok atď..

Hodnota pod 50 bodov naznačuje spomalenie či recesiu hospodárstva. Naopak, niekoľkokrát po sebe rastúca hodnota indikátora  ISM signalizuje „optimizmus“.

[/accordion]

[/accordions]

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre