Hodnota zlata flirtuje s polročným maximom!

Očakávania investorov, že Európska centrálna banka (ECB) a Federálny rezervný systém (FED) v USA príjmu nové stimuly, pridávajú žltému kovu na lesku.

S hodnotou 1691,90 USD za trójsku uncu je tesne pod polročným maximom a krok od rozbitia úrovne 1700 USD/uncu. Včera sa zlato dotklo hodnoty 1701,60 USD, čo bolo najviac od 13. marca 2012.

Finančné trhy očakávajú, že už zajtra na zasadnutí ECB by mohol byť potvrdený program nákupu dlhopisov krízových krajín, ako je Španielsko a Taliansko. Napriek tomu analytik zo švajčiarskej veľkobanky UBS zdvíha varovný prst, keď tvrdí, „že je ešte veľmi skoro ísť na plný plyn“. Nakoniec ešte nie je jasné, či expanzívna menová politika bude prijatá, a ak áno, v akej miere.

[poll id=”14″]

Napriek tomu, ak finančné trhy zaplavia čerstvé peniaze centrálnych bánk, zlato má priestor pre nové zisky. Z obáv o infláciu sa mnohí investori ukrývajú do tohto kovu, ktorý je všeobecne považovaný za ochranu pred rastom cien. Zasadnutie centrálnych bánk je na komoditných trhoch aj naďalej ústrednou témou. Budeme vidieť, k akým krokom sa ich šéfovia odhodlajú.

Graf: Vývoj ceny zlata za posledných 5 dní

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre