Očakáva sa rast ceny ocele

Najväčší nemecký výrobca ocele ThyssenKrupp očakáva, že z dôvodu ničivých povodní v Austrálii dôjde k rastu cien ocele. Následky prírodnej katastrofy však ešte nemôžeme odhadnú, povedal v utorok hovorca spoločnosti. Cena uhlia sa ale na promptnom trhu už výrazne zvýšila. To bude mať v druhom štvrťroku významný vplyv na nákupné ceny. ThyssenKrupp sa bude snažiť rastúce náklady preniesť aj na ceny ocele pre zákazníkov.

Analytici uvádzajú, že ceny uhlia na promptnom trhu vzrástli o desať percent a aj ďalej sa očakáva ich rast. Povodňami je postihnutá tretina celej austrálskej ťažobnej kapacity. Veľa prístavov a železníc má tiež obmedzené používanie.

Pre štvrťrok, ktorý práve začal má  ThyssenKrupp ceny zafixované. Koľkými percentami sa uhlie z Austrálie podieľa na celkovej spotrebe ThyssenKrupp, hovorca nepovedal.

Silnejší je vplyv povodní na ázijských výrobcov. Austrália je vedľa Indonézie pre nich jedným z najväčších dodávateľov uhlia. Aj čínsky výrobcovia ocele musia kvôli vysokej potrebe teraz uhlie dovážať z cudziny. Vzhľadom na vysoký dopyt majú preto exportné obmedzenia bezprostredný vplyv na spotové ceny. Sú obavy, že následky povodní budú trvať dlhšie pretože bane ako aj dopravná infraštruktúra sú poškodené.

ThyssenKrupp kupuje ako väčšina ostatných európskych výrobcov ocele suroviny cez dlhodobé zmluvy  a nie na krátkodobý spotový trh. Od januára 2010 sa pevné zmluvy vzťahujú na štvrťrok a vznikajú ako priemer cien na spotovom trhu za predchádzajúci štvrťrok.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať