ECB: Budeme nakupovať, pokým nenaplníme cieľ!

Finančné trhy sa dočkali. Európska centrálna banka (ECB) potvrdila, že pristúpi k 2. kolu nákupov dlhopisov krízových krajín eurozóny. Na zasadnutí Rady guvernérov ECB jej predseda Mario Draghi oznámil, že pre nákup dlhopisov so splatnosťou 1-3 roky nebude stanovený žiadny horný limit.

Ako Draghi tvrdí, program sa ukončí, ak bude dosiahnutý cieľ. Podmienkou naďalej zostáva, aby boli ekonomiky naďalej podrobené tvrdým ekonomickým reformám. V Rade guvernérov sa objavil iba jeden nesúhlasný hlas. „Nebudeme hovoriť kto bol proti, môžete špekulovať“, povedal Draghi.

Po zasadnutí Výkonnej rady ECB vo Frankfurte sa rozhodlo, že ECB ponechá kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmennej úrovni 0,75 %. Sadzba, za ktorú ECB požičiava komerčným bankám, tak naďalej ostáva na historicky najnižšej úrovni.

Ako Draghi zopakoval, v rámci svojho mandátu urobí všetko pre zachovanie eura. Obavy o kolaps eura sú podľa neho neopodstatnené.

Doplnené 15:46: Investorom zachutilo riziko

Po slovách Maria Draghiho sú investori ochotnejší viac riskovať, čo spôsobuje straty americkým dlhopisom. Práve tie sú v poslednom období považované za bezpečný prístav. Po vyhlásení ECB, že bude nakupovať dlhopisy krajín eurozóny, klesá výnosnosť dvojročných, päťročných i desaťročných vládnych dlhopisov USA.

Doplnené 15:50: DAX sa štverá nahor

Po začatí konferencie ECB sa hlavný akciový index v Nemecku – DAX 30 dostal na denné maximum 7088 bodov. Neskôr sa stiahol na 7038 bodov.

K 15:50 sa akciový barometer DAX opäť štverá nahor, keď dosahuje zisk +1,74 % na úroveň 7085,64 bodov.

Doplnené 15:55: Akcie si pripisujú výrazné zisky

Akciové trhy sú značne povzbudené vyjadrením ECB, ktorá potvrdila, že svojimi nákupmi dlhopisov podporí boj s krízou. K 15:55 si akciový index DAX 30 pripisuje už +2,06 % na 7108 bodov. Francúzsky index CAC 40 rastie o 2,27 %, taliansky barometer FTSE Italia si pridáva +2,74 %. Približne o jedno percento rastú aj akciové index na Wall Street.

Graf: Dnešný vývoj akciového indexu DAX 30

Doplnené 17:05: Euro dnes nad dolárom víťazí

Potešujúce dáta z amerického trhu práce a hodnota indexu ISM zohľadňujúceho aktivitu v sektore služieb: Popri ECB aj tieto dáta prispeli k zvýšenej chuti investorov po riziku. Index ISM vzrástol v auguste na hodnotu 53,7 bodov, čo je najviac od mája. Euro má tak nad dolárom značnú prevahu, keď sa k 17:00 nachádza na hodnote 1,2634 dolárov, čo je nárast o 0,24 %.

Graf: Vývoj menového páru EUR/USD

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre