Zrak trhu sa upína na blížiace sa stretnutie OPEC

OPEC
OPEC (Foto: Flickr)

Posledné dni cena ropy klesá. Od konca júna do konca septembra stúpla cena ropy Brent približne o jednu tretinu. Bola to reakcia primárne na zníženie ťažby v Saudskej Arábii a odhad OPEC-u, že na trhu budú chýbať 3 milióny barelov denne.

Odvtedy sa však situácia pod ťarchou nižšieho výhľadu dopytu zmenila, čo vyústilo do silnej predajnej reakcie od investorov so špekulatívnymi pozíciami, ktorí sa ocitli v pasci veľkého objemu dlhých pozícii a rekordného objemu krátkych pozícií. Krátke pozície dosiahli najnižšiu hodnotu za posledných 12 rokov.

Posledné mesačné správy o trhu s ropou od OPEC a IEA vyslali zmiešané signály, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že obe agentúry upravili svoju prognózu rastu globálneho dopytu na tento rok smerom hore. Túto revíziu poháňa vyšší očakávaný dopyt na druhý polrok 2023 v USA a v krajinách mimo OECD.

Obe organizácie tiež upravili svoje prognózy čínskeho dopytu na tretí kvartál 2023 nahor, pričom IEA upravila na ročnej báze o 1,8 milióna barelov denne. Pokiaľ ide o ponuku z oblastí mimo OPEC, všetky tri agentúry zvýšili svoj odhad rastu ponuky na rok 2023 na základe vyšších predpovedí USA a Brazílie. Významný rozdiel sa však očakáva v dodávkach z Ruska, kde OPEC vidí pokles na 9,6 mb/d v poslednom štvrťroku, zatiaľ čo EIA a IEA ich vidia na vyššej úrovni približne o 1 mb/d. „Za predpokladu, že OPEC udrží svoju produkciu na októbrových úrovniach po zvyšok roka, indikuje to globálny výpadok dodávok na úrovni 1 až 3 mil. barelov/deň v tomto štvrťroku, čo je na podporu cien viac než dosť,“ vysvetľuje Ole Hansen, komoditný stratég Saxo Bank.

Tieto prognózy však trh príliš nezaujali vzhľadom na slabosť prítomnú na trh v dôsledku aktuálneho sentimentu. Ten ovplyvňuje skutočnosť, že obchodníci prispôsobujú svoje pozície v dôsledku negatívnej nálady. „Najnovšia slabosť prišla po tom, čo EIA vo svojej najnovšej aktualizácii pokrývajúcej dva týždne, ohlásila zvýšenie celoštátnych zásob o 17,5 milióna barelov. kým Cushing, hub pre dodávky WTI zaznamenal nárast o 3,5 milióna barelov. „Zároveň však celkové zásoby benzínu (-7,9 mil. barelov), stredných destilátov vrátane nafty a vykurovacieho oleja (-4,7 mil.) a leteckého petroleja (-3,8 mil.) klesli celkovo o 16,4 mil. barelov.

Okrem predpokladaného nárastu dopytu po benzíne na 9 mil. barelov za deň, čo je najvyššia úroveň pre toto ročné obdobie od roku 2021, určitú mieru podpory môžeme čakať aj zo strany rafinérií, ktoré postupne ukončujú údržbu. Miera využitia rafinérií v Spojených štátoch minulý týždeň stúpla, prvýkrát za štyri týždne, na 86,1 %, čo je stále mierne pod úrovňou 92,9 % spred roka. No celkovo rastúci dopyt zo strany rafinérií pohltí časť zásob ropy a nakoniec pomôže vytvoriť spodnú hranicu trhu,“ dodáva expert Saxo Bank.

Ropa WTI sa momentálne obchoduje v rozmedzí 75 až 80 dolárov. Najnovšiu slabosť spôsobil čerstvý predaj po tom, čo sa nedávnemu oživeniu nepodarilo dostať ceny na bezpečnejšie úrovne nad 80 dolárov. Z krátkodobého hľadiska nie je možné vylúčiť riziko ďalšieho oslabenia vzhľadom na spomínaný predajný tlak zo strany fondov. Obchodníci môžu taktiež zvážiť riziko dodatočných opatrení na podporu cien zo strany OPEC, ktorý zasadne 26. novembra.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre