Ropa by v prvom štvrťroku nemala príliš zdražieť

Pravdepodobnosť, že ropa zostane v najbližších mesiacoch (minimálne v prvom štvrťroku) v obmedzenom pásme okolo 80 USD za barel a že žiadny samostatný spúšťač nebude dosť silný na to, aby zmenil dynamiku trhu, je čoraz vyššia.

„Obchodníci sa na jednej strane zameriavajú na obavy o globálny hospodársky rast (najmä v Číne a USA) a stúpajúcu produkciu zo strany nečlenov OPEC+, na druhej strane sledujú škrty zo strany krajín patriacich do OPEC+ a tiež geopolitické riziká. Tie súvisia najmä s vývojom v Červenom mori a jeho okolí, kde útoky pirátov na komerčné lode nútia prepravcov presmerovať náklad, čo zvyšuje náklady a tiež trvanie ich transportu,“ vysvetľuje komoditný stratég Saxo Bank Olen Hansen. Okrem toho môžeme podľa neho sledovať aj pokles rizikového apetítu v súlade so zmenami v očakávanom tempe znižovania úrokových sadzieb v USA.

Zdroj: Saxo

Pri aktuálnej  cene blízko 80 USD sa Brent obchoduje len pár dolárov pod minuloročnou priemernou cenou a súčasným 200-dňovým kĺzavým priemerom. „Zatiaľ čo relatívne malé rozpätie možno pripísať OPEC+ a jeho snahe udržať cenovú stabilitu prostredníctvom aktívneho riadenia ponuky, niet pochýb o tom, že toto zoskupenie by chcelo vidieť ceny vyššie. No rastúca produkcia z USA, Iránu, Venezuely, Guyany a ďalších krajín spolu so slabým dopytom vo 4. štvrťroku, umožnili skupine len polovičné víťazstvo, keďže sa nepodarilo zvýšiť ceny,“ dodáva odborník Saxo Bank.

Nevyhnutnosť vzdať sa dodatočného podielu na trhu s cieľom udržať ceny nad 70 USD zostáva kľúčovým rizikom pre jednotu skupiny. Dôvodom sú najmä vyhliadky na slabší rast dopytu a pokračujúca silná produkcia z krajín mimo OPEC+. Významnú rolu hrá Saudská Arábia, ktorá má viac ako 3 milióny barelov denne voľnej kapacity, čo je vývoj, ktorý by za normálnych okolností mal pomôcť obmedziť akékoľvek zvyšovanie cien.

Komoditný analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre