Ropa ako na hojdačke. Napätie na Blízkom východe sa stupňuje

ropa ťažba

Ceny ropy dnes oslabujú o takmer dve percentá. WTI stráca 1,82 % na 76,60 USD, Brent klesá o 1,70 % na 81,55 USD za barel. Ropa predtým vzrástla v reakcii na útoky na Blízkom východe, pri ktorých zahynuli americkí vojaci v Jordánsku. Pri útokoch bola zasiahnutá aj palivová cisterna v Červenom mori.

Biely dom uvádza, že militanti, ktorých podporuje Irán, zabili pri dronovom útoku troch vojakov a ďalších zranili. Teherán sa snaží od tohto incidentu dištancovať.

Konflikty sú najnovším znakom toho, že v regióne, ktorý produkuje približne tretinu svetovej produkcie ropy, dochádza k eskalácii napätia. Hoci americké základne v Sýrii aj Iraku zaznamenali od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom zvýšený počet útokov, je to prvýkrát, čo došlo k úmrtiu amerických vojakov.

„Počas tohto víkendu došlo k výraznej eskalácii,“ uvádza Keshav Lohiya, zakladateľ poradenskej spoločnosti Oilytics Ltd. Ako dodáva, neistou premennou zostáva, aká bude reakcia USA.

„Kým naďalej zhromažďujeme fakty o tomto útoku, vieme, že ho uskutočnili radikálne Iránom podporované militantné skupiny pôsobiace v Sýrii a Iraku,” uviedol vo vyhlásení americký prezident Joe Biden. Hoci prisľúbil odvetu, nie je jasné, akú formu bude mať.

Aj keď napätie na Blízkom východe tlačí ceny ropy nahor, ich ďalší rast okliešťuje silná ponuka zo strany producentov mimo OPEC a taktiež spomaľujúci sa rast dopytu. A hoci útoky v Červenom mori viedli k tomu, že časť nákladu musela byť presmerovaná, čo zvýšilo náklady na prepravu, zatiaľ to neviedlo k nedostatku alebo ovplyvneniu produkcie.

Zdroje: bloomberg.com; cnbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre