Ropa dražie druhý týždeň v rade. Reaguje na útoky v Červenom mori

ropný tanker

Ropa Brent sa dnes obchoduje na úrovni 80,25 USD za barel a po sérii predošlých poklesov je na dobrej ceste k tomu, aby zaznamenala druhý ziskový týždeň v rade. Viac ako 1 % dnes získava aj americká WTI, ktorej cena dosahuje 74,60 USD za barel.

Sadzby za nákladnú dopravu prudko vzrástli, keďže čoraz viac lodí využíva rozsiahle a drahšie obchádzky, aby sa vyhli rizikovej plavbe cez Suezský prieplav a Červené more. V tejto lokalite totiž dochádza k útokom húsííjských povstalcov v Jemene, ktorí útočia na ropné tankery či kontajnerové lode.

Graf: Ropa má našliapnuté na ďalší ziskový týždeň

ropa
Zdroj:Bloomberg

Nárast bezpečnostných rizík a narušenie dodávok, a to bez toho, aby bolo v dohľade okamžité riešenie, zatiaľ zatieňuje obavy súvisiace s jednotou kartelu OPEC a jeho vplyvu na ropné dodávky. Angola vo štvrtok oznámila, že opúšťa Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu, čím sa skupina zmenšila na 12 krajín. Odchod zvýrazňuje napätie v koalícii, ktorá sa snaží obmedziť globálne dodávky ropy a podporiť ceny.

„Zdá sa, že OPEC prehráva boj o udržanie vyšších cien,“ uviedol Matt Smith z firmy Kpler, pričom poznamenal, že výrobcovia mimo OPEC, ako sú USA, vyplnajú medzeru v ponuke.

Ropa smeruje k prvému ročnému poklesu od roku 2020, keďže OPEC a jeho spojenci zápasia s nárastom produkcie krajín mimo skupiny vrátane USA. Medzitým sa zhoršil aj výhľad dopytu, pričom Medzinárodná agentúra pre energetiku zopakovala, že v budúcom roku očakáva výrazné spomalenie rastu.

Graf: Vývoj ceny ropy Brent od začiatku decembra

Zdroje: reuters.com; bloomberg.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre