Ropa dražie v dôsledku geopolitického napätia. Brent sa obchoduje nad 90 USD

tankovanie

Ceny ropy sú na ceste k tomu, aby zaznamenali druhý týždenný nárast za sebou. Dôvodom sú najmä geopolitické riziká a znižovanie produkcie.

Izrael zintenzívnil prípravy na prípadnú odvetu zo strany Teheránu po tom, ako sa v pondelok uskutočnil útok na iránsky diplomatický komplex v Sýrii. To vyvoláva obavy zo širšieho regionálneho konfliktu.

Ropa Brent sa prvýkrát od októbra minulého roka ustálila nad úrovňou 90 dolárov a v čase publikovania tohto článku sa obchoduje za 90,68 USD/barel. Cena ropy WTI predstavuje 86,42 USD za barel.

Ropa tento rok vzrástla o 18 % v dôsledku geopolitického napätia na Blízkom východe a Ukrajine, ako aj zníženej ponuky OPEC+. Kým ponuka sa znižuje, dopyt po rope sa drží na zdravých úrovniach, čo vedie k rastu cien.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom viedol k útokom húsíov na lodnú dopravu v Červenom mori, čím sa zvýšili náklady na dopravu.

„Širšie napätie na Blízkom východe prameniace z vojny v Gaze je pravdepodobne najvyššie za posledné mesiace,“ uviedla Vandana Hari, zakladateľka spoločnosti Vanda Insights v Singapure.

JPMorgan Chase & Co. varovala, že Brent má potenciál v tomto roku vzrásť na 100 dolárov za barel, ak nedávne rozhodnutie Ruska znížiť produkciu nebude vyvážené inými protiopatreniami.

Graf: Vývoj ceny ropy Brent za posledné 3 mesiace

Zdroje: bloomberg.com; reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre