Ceny ropy klesajú štvrtý deň za sebou

Ceny ropy klesajú už štvrtý deň za sebou. Cena severomorskej ropy Brent dnes stráca 0,55 % na 80,04 USD za barel, cena americkej WTI klesá o 0,62 % na 75,06 USD.

Ropný kartel OPEC+ musel v dôsledku sporov o ťažobné kvóty presunúť svoje stretnutie o štyri dni na 30. novembra. Z prieskumu agentúry Bloomberg medzi obchodníkmi a analytikmi vyplýva, že približne polovica z nich očakáva, že skupina prijme ďalšie opatrenia na obmedzenie dodávok.

„Saudská Arábia a ďalší členovia OPEC+ sa budú snažiť vyhnúť akejkoľvek nejednote,“ uviedol Vivek Dhar, analytik Commonwealth Bank of Australia. Ako dodáva, organizácia bude musieť preukázať disciplínu v oblasti dodávok, alebo aspoň preukázať schopnosť flexibilne reagovať, aby zmiernila obavy trhu ohľadom potenciálneho prebytku ropy v nadchádzajúcom roku.

Vyšším cenám ropy nenahrávajú ani najnovšie ekonomické údaje z Číny, ktorá je najväčším importérom ropy na svete. Z nich vyplýva, že zisky čínskych priemyselných spoločností dosiahli v októbri oveľa pomalšie tempo rastu než v predošlých mesiacoch.

Zdroje: bloomberg; reuters

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre