OPEC+ prekvapivo odložil svoje zasadnutie. Ceny ropy klesli

ropné pole

Ceny ropy včera strácali po tom, ako ropný kartel OPEC+ prekvapujúco odložil svoje rozhodujúce stretnutie. Dôvodom majú byť spory o ťažobné kvóty, čo vyvolalo neistotu v súvislosti s ťažobnou politikou skupiny na budúci rok.

Zasadnutie bolo pôvodne naplánované na tento víkend, no presunulo sa na 30. novembra a namiesto osobného stretnutia sa uskutoční online.

Ceny ropy vo štvrtok klesli približne o 1 %. Severomorská ropa Brent oslabila o 0,80 % na 81,28 USD za barel, cena americkej ropy WTI klesla o 1 % na 76,35 USD.

Ako uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroje z OPEC+, krajiny sa snažili dohodnúť na úrovniach produkcie ešte pred stretnutím, no dôvodom sporu boli ťažobné kvóty pre afrických členov. Angola a Nigéria sa usilujú o vyššiu ťažbu ropy, uviedli vo štvrtok predstavitelia pre agentúru Reuters.

Ako uvádza Tamas Varga, analytik z PVM Oil Associates, dodržiavanie ťažobných kvót je hlavnou výzvou pre ropný kartel, pretože mnohé krajiny sú motivované nedodržiavať produkčné kvóty. „Dodržiavanie bude v budúcnosti krehké,” uviedol Varga, pričom poukázal najmä na Rusko, ktoré potrebuje financovať svoju vojnu na Ukrajine.

Ropa je na ceste k ďalšej mesačnej strate, pričom jej ceny klesli približne o 16 % oproti maximu z konca septembra. Za poklesom stojí viacero faktorov: okrem náznakov vyšších dodávok z krajín mimo OPEC+ sú to aj rastúce zásoby v USA či zmiernenie rizika, ktoré vyvolal konflikt medzi Izraelom a Hamasom.

Zdroje: Reuters; CNBC; Bloomberg

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre