Napätie na Blízkom východe bráni výraznejšiemu poklesu cien ropy

Ropa v pondelkovom obchodovaní mierne oslabila z najvyššej úrovne za posledné tri týždne. Obavy o výhľad dopytu tak vyvažujú pretrvávajúce napätie na Blízkom východe.

Ropa Brent poklesla pod 83 USD za barel, avšak neskôr väčšinu strát zmazala a aktuálne sa obchoduje za 83,34 USD, čo je pokles o 0,18 %. Cena ropy WTI stráca mierne 0,15 % na 78,34 USD za barel. Ceny ropy v predošlých dvoch týždňoch vzrástli o takmer 8 %.

Útoky na lodnú dopravu v Červenom mori a vojna medzi Izraelom a Hamasom zatiaľ bránia výraznejšiemu poklesu cien. V pondelok došlo k novému incidentu, ktorý v tomto regióne prinútil posádku lode opustiť plavidlo. Izrael uviedol, že pokiaľ Hamas do polovice marca neprepustí rukojemníkov, začne pozemnú ofenzívu v oblasti Rafah v Gaze.

Na druhej strane rast cien brzdia obavy z prebytku na trhu, na ktorý minulý týždeň upozornila Medzinárodná agentúra pre energetiku. Cestovanie v Číne, ktorá je najväčším svetovým importérom, však počas lunárnych novoročných sviatkov prekročilo úroveň spred Nového roka, čo z pohľadu spotreby predstavuje svetlý bod.

Neustály súboj medzi ropnými býkmi a medveďmi tak vedie k poklesu volatility. Hoci si ceny ropy pripísali zisky dva týždne po sebe, v roku 2024 sa im nepodarilo dosiahnuť výraznejší posun nad rámec doteraz stanoveného obchodného pásma. Ropu brzdí aj posilnenie amerického dolára, ktorý spevnil najmä po silných inflačných údajoch v USA z minulého týždňa.

Zdroje: bloomberg; investing.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre