Najzaujímavejšie pohyby na trhu v júli: Nový meme stock, ropa a nórska koruna

Tento turbulentný rok prináša skutočne zaujímavé pohyby, a to aj v zvyčajne pomalších letných mesiacoch. Analytici XTB preto pripravili šesť nástrojov, ktoré v posledných týždňoch zaznamenali najväčší nárast a pokles:

Akcie

Jedným z najväčších pohybov na akciovom trhu v júli boli býci na akciách Tupperware, ktoré vzrástli o neuveriteľných 850 %, a hoci cena v posledných dňoch zaznamenala pokles, stále si drží úctyhodný zisk viac ako 400 % oproti cene z 19. 7. 2023.

Vzhľadom na to, že záujem o shortovanie (veľký počet obchodníkov, ktorí vsádzajú na pokles ceny akcií) dosiahol viac ako 25 %, akcie spoločnosti vyrábajúcej kuchynský riad sa dostali do hľadáčika meme stock investorov, ktorí sa rozhodli využiť príležitosť. Spoločnosť sa tak zaradila medzi populárne akcie spoločností GameStop alebo Bed Bath & Beyond Inc. Vysoká expozícia krátkych pozícií spôsobila súčasný short squeeze.

Denní graf USDHUF Zdroj: xStation

Opačný problém mali v júli akcie biotechnologickej spoločnosti Apellis Pharmaceuticals Inc. V priebehu jedného mesiaca klesli o viac ako 71 %. Akcie sa dostali pod predajný tlak v dôsledku správ o prípadoch očných zápalov súvisiacich s liekom Syfovre na liečbu geografickej atrofie.

Denní graf USDHUF Zdroj: xStation

Komodity

Ropa si v uplynulom mesiaci viedla veľmi dobre. Ropa Brent v júli vzrástla o viac ako 13 % a americká ropa WTI o takmer 17 %. Ak započítame aj pohyb od zmeny trendu na konci júna, máme nárast o viac ako 22 %. Trhy s ropou pozitívne reagovali na oznámenie o zvýšení hospodárskych stimulov v Číne. Ďalším dôležitým aspektom rastu je augustové zníženie produkcie zo strany Ruska a Saudskej Arábie. Boli to práve Saudi, ktorí v júli a auguste znížili ťažbu o 1 milión barelov denne. Americká banka Goldman Sachs očakáva, že cena americkej ropy WTI by sa mohla v dôsledku vysokého dopytu a obmedzenej ponuky posunúť zo súčasných 82 USD za barel na 86 USD za barel.

Denní graf USDHUF Zdroj: xStation

Z poľnohospodárskych komodít stojí za zmienku kukurica, ktorá sa prakticky celý júl pohybovala na cenovej horskej dráhe. V druhej polovici mesiaca si kukurica pripísala takmer 20 %, okrem iného aj v reakcii na pozastavenie účasti Ruska na čiernomorských dohodách. Stalo sa tak po tom, čo hovorca ruského Kremľa Dmitrij Peskov oznámil, že ruská časť dohody nebola naplnená. Rusko je pripravené obnoviť dohody, ale až keď sa namiesto sľubov a ubezpečení podniknú bližšie nešpecifikované kroky.

V posledných dňoch sa však trend obrátil a opäť sa nachádzame v oblasti lokálneho dna.

Denní graf USDHUF Zdroj: xStation

Forex

Živý bol aj sektor menových párov. Americký dolár sa za posledný mesiac voči väčšine svetových mien oslabil. Najvýraznejšie pohyby zaznamenal menový pár USDNOK, ktorý hneď na začiatku mesiaca klesol o 8,9 %. Dôvodom oslabenia dolára boli nové údaje o inflácii, ktoré ukázali jej ďalšie spomalenie. Trh navyše už oceňuje prvé zníženie úrokových sadzieb Fedu v januári 2024. Nórska koruna naopak posilnila v reakcii na údaje o inflácii, ktoré prekvapili trh aj centrálnu banku. Tempo rastu nórskych cien kleslo menej, ako sa očakávalo, na 6,4 % medziročne, zatiaľ čo inflácia vzrástla o 0,6 % medzimesačne. Silnú nórsku menu podporil aj rast cien severomorskej ropy Brent.

Denní graf USDHUF Zdroj: xStation

Napriek celkovému oslabeniu sa však americkému doláru podarilo voči maďarskému forintu posilniť. Menový pár USDHUF vzrástol o takmer 9 % po tom, ako maďarská centrálna banka ponechala úrokové sadzby na súčasnej úrovni 13 %. Okrem toho maďarskému forintu voči americkému doláru uškodil aj negatívny výhľad stavu verejných financií krajiny.

Denní graf USDHUF Zdroj: xStation

Ak chcete využiť tieto pohyby na trhu, môžete si v priebehu niekoľkých minút otvoriť reálny alebo testovací účet v XTB úplne zadarmo.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre