Svetová ekonomika sa nachádza v kritickom bode, varuje BIS

Banka pre medzinárodné platby (BIS) vyzvala na ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb a varovala, že svetová ekonomika sa nachádza v kritickom bode, keďže krajiny sa snažia obmedziť infláciu.

Napriek neúnavnému zvyšovaniu sadzieb za posledných 18 mesiacov zostáva inflácia v mnohých popredných ekonomikách stále tvrdohlavo vysoká. Skokové zvýšenie nákladov na pôžičky zároveň vyvolalo najvážnejšie bankové kolapsy od finančnej krízy pred 15 rokmi.

„Svetové hospodárstvo sa nachádza v kritickom bode. Je potrebné riešiť závažné problémy,“ uviedol vo výročnej správe organizácie Agustin Carstens, generálny riaditeľ BIS.

„Obdobie priam posadnutej snahy o krátkodobý rast je minulosťou. Menová politika teraz musí obnoviť cenovú stabilitu. Fiškálna politika sa musí konsolidovať,“ uvádza Carstens.

Claudio Borio, vedúci menového a ekonomického úseku BIS dodal, že existuje riziko “inflačnej psychológie”, hoci väčšie ako očakávané zvýšenie sadzieb v Británii a Nórsku minulý týždeň ukázalo, že centrálne banky sa snažia “vykonať svoju prácu”, pokiaľ ide o riešenie tohto problému.

Je to prvýkrát, čo vo veľkej časti sveta prudký nárast inflácie koexistuje s rozsiahlou finančnou zraniteľnosťou. V správe BIS sa ďalej uvádza, že čím dlhšie zostane inflácia zvýšená, tým silnejšie a dlhšie bude potrebné sprísnenie politiky. Inštitúcia varuje, že je tu možnosť ďalších problémov v bankovom sektore. Ak sa úrokové sadzby dostanú na úroveň z polovice 90. rokov, celkové zaťaženie dlhovej služby vyspelých ekonomík by bolo za rovnakých podmienok najvyššie v histórii, uviedol Borio.

„Myslím si, že centrálne banky dostanú infláciu pod kontrolu. To je ich úloha – obnoviť cenovú stabilitu,“ povedal pre agentúru Reuters. „Otázkou je, aké budú náklady.“

V uplynulých dňoch sa konalo výročné zasadnutie BIS so sídlom vo Švajčiarsku, na ktorom najvyšší predstavitelia centrálnych bánk diskutovali o turbulenciách v posledných mesiacoch.

V marci a apríli došlo k bankrotu viacerých amerických regionálnych bánk vrátane Silicon Valley Bank a následne k núdzovej záchrane švajčiarskej banky Credit Suisse.

Banka pre medzinárodné platby (Bank for International Settlements – BIS) je medzinárodná organizácia, respektíve banka, ktorá slúži na podporu medzinárodnej menovej a finančnej spolupráce. Bola založená Haagskou dohodu v roku 1930 v Bazileji ako zúčtovacie medzinárodné centrum na vyrovnanie vojnových náhrad platených povojnovým Nemeckom po 1. svetovej vojne. BIS má 60 členov, ktorými sú výhradne centrálne banky.

Zdroj: reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre