Tomáš Vranka: Keď neviem, čo kúpiť, verím Buffettovi

Posledný mesiac sa na trhoch niesol najmä v znamení výsledkovej sezóny. Najväčšie svetové spoločnosti zverejňovali svoje výsledky za prvý štvrťrok tohto roka. Výsledková sezóna je vždy investormi sledovaná, tentoraz však obzvlášť pozorne, keďže sa očakával pomerne veľký pokles ziskovosti mnohých spoločností. Žiadna veľká apokalypsa sa však nekonala a výsledková sezóna ako celok bola viac-menej v poriadku. Ak vás zaujímajú výsledky jednotlivých spoločností, ich súhrn nájdete v Tomto  playliste na YouTube kanáli XTB.

Spoločnosti vo vzorovom portfóliu akcií, ktoré Tomáš spravuje, priniesli niekoľko zaujímavých informácií vrátane dvoch správ od spoločností Apple a IDC. Dozvedeli sme sa napríklad o rozšírenej spolupráci spoločnosti Apple so spoločnosťou Goldman Sachs a o tom, prečo sa Apple stáva významným hráčom v oblasti fintech.

Potom sa Tomáš v rámci pravidelného mesačného nákupu rozhodol zvýšiť svoju pozíciu v konglomeráte Berkshire Hathaway. Táto spoločnosť sa často označuje za alternatívu k indexu S&P 500 vďaka svojej diverzifikácii a to, že sa jej darí, potvrdzujú aj nedávne výsledky, v ktorých Berkshire Hathaway zaznamenala rekordný zisk.

Z pohľadu drobného investora však bola vždy problémom cena akcií, ktorá je pomerne vysoká. Akcie A spoločnosti majú hodnotu takmer pol milióna dolárov. Akcie B si potom môžete kúpiť za približne 325 USD, čo je v porovnaní s prvou možnosťou určite oveľa výhodnejšie, ale aj to môže byť napríklad pre stratégiu postupného nákupu príliš drahé.

Pre takéto prípady spoločnosť XTB tento mesiac predstavila frakčné akcie. Teraz si teda môžete kúpiť Berkshire Hathaway a mnoho ďalších akcií a ETF za akúkoľvek hodnotu už od 10 USD!

Podrobnejšie informácie o uvedených témach nájdete v najnovšom videu zo série Akciové portfólio Tomáša Vranku, ktoré je k dispozícii na tomto odkaze:

https://sk.xtb.com/akciove-portfolio-tomasa-vranku

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre