IEA varuje pred možným nedostatkom zemného plynu na budúcu zimu

zemný plyn

Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol varoval, že úzke produkčné kapacity zemného plynu môžu viesť k nedostatku tejto komodity na budúcu zimu. Birol na okraj mníchovskej bezpečnostnej konferencie vyhlásil, že keď sa začne zotavovať čínsky dopyt po plyne, zvýši sa konkurencia v dodávkach LNG, čo vytvára riziko nedostatku.

Šéf IEA pochválil európske vlády za to, že minulý rok urobili „veľa správnych rozhodnutí“ na zabezpečenie dodávok, vrátane výstavby ďalších terminálov na LNG. Ako ale dodal, pre Európu bola šťastím mierna zima v kombinácii s poklesom čínskeho dopytu.

Birol hovorí, že ak nedôjde k žiadnym prekvapeniam, túto zimu by sme sa mali vyhnúť náročnej situácii. „Otázka ale znie…čo sa stane budúcu zimu?“, pýta sa šéf IEA.

V tomto roku sa očakáva, že produkcia LNG vzrastie o 23 miliárd metrov kubických (m3). Ale zároveň aj pri len malom navýšení ekonomického výkonu Číny, ktorá uvoľňuje proticovidové opatrenia, táto krajina pravdepodobne “zhltne” až 80 % z nárastu produkcie LNG, upozorňuje Birol.

Ako hovorí, aj keď v Európe máme dostatok terminálov na dovoz LNG, nemusí byť dostatok plynu, ktorý bude možné doviezť, takže budúca zima nebude jednoduchá a ceny plynu pravdepodobne porastú.

Ako poznamenáva, nie je dôvod teraz poľaviť a oslavovať. Domácnosti a firmy by mali pokračovať v úsporných opatreniach a rýchlejšie by sa mala rozširovať aj produkcia obnoviteľnej energie.

Šéf IEA zároveň upozornil krajiny, ktoré sa rozhodli postupne ukončiť produkciu jadrovej energie, aby prehodnotili, či je v súčasnosti na to najvhodnejší čas. Za krok správnym smerom označil dočasné predĺženie prevádzky posledných nemeckých jadrových elektrární do apríla 2023. „Potrebujeme všetky zdroje energie, ktoré nám pomôžu ďalšiu zimu,“ dodal Birol.

Zdroj: reuters

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre