Čína využije všetky nástroje na podporu ekonomiky

Čínska ekonomika, rovnako ako iné svetové hospodárstva, čelí množstvu rizík ohrozujúcich jej rast. Politbyro krajiny tak plánuje opatrenia na podporu čínskej ekonomiky. Čínska komunistická strana (ČKS) vo svojom poslednom vyhlásení hovorila nielen o zámere „uľahčiť platformovú ekonomiku, ale aj o uvoľnení monetárnej politiky.“

„Vedenie strany potvrdilo, že využije všetky možné monetárne nástroje, ktoré má k dispozícii, aby zvýšil likviditu a podporil ekonomiku,“ hovorí trhový stratég Saxo bank Redmond Wong.

Pomôcť by tomu malo aj 500 miliárd RMB od Čínskej centrálnej banky, ktoré môže vláda využiť na infraštruktúrne projekty. Len pred týždňom pritom banka ohlásila program vo výške 200 miliárd RMB, ktoré požičia bankám na podporu malých a stredných technologických firiem a 40 miliárd na podporu sociálnej starostlivosti o seniorov. Pridá k tomu aj faktoringový program na podporu odvetvia dopravy a logistiky. Čínska centrálna banka tak razí iný smer ako napríklad americký FED, ktorý naopak, monetárnu politiku sprísňuje.

Strana rovnako povzbudila regionálne vlády, aby viac podporovali trh s nehnuteľnosťami. Zopakovala síce, že „nehnuteľnosti sú na bývanie, nie na špekulácie“, napriek tomu chce umožniť lokálnym vládam, aby pripravili svoje vlastné politiky podporujúce základný, ako aj rozšírený dopyt po bývaní. Rovnako sa spomína aj zlepšenie podmienok pre developerov v oblasti prístupu ku kapitálu. Tieto opatrenia by tak teoreticky mohli podporiť predaj nehnuteľností. „Čínska vláda však nemá záujem o opätovné prasknutie realitnej bubliny a preto očakávame, že obmedzenia pre finančne menej stabilných developerov zostanú v platnosti,“ hovorí odborník Saxo bank. Dodáva však, že napriek snahe lokálnych vlád podporiť predaj nehnuteľností, ten sa v prvom štvrťroku 2022 znížil o 22,7%. „Nakoľko sú príjmy domácností pod tlakom a mobilita je obmedzená covidovými lockdownami, iniciatívy miestnych úradov nemusia priniesť plný efekt,“ dodáva Wong.

Politická elita sľubuje aj výraznejšie zvýšenie investícií do infraštruktúry, predovšetkým do dopravnej, energetickej a vodného manažmentu s cieľom podporiť ekonomiku. „Nepochybujeme, že Čína sa snaží podporiť infraštruktúrne projekty. Na druhej strane však stlačené ceny pozemkov a vývoj pandémie sťažujú lokálnym úradom zabezpečenie potrebného kapitálu pre tieto projekty,“ hovorí odborník banky. Dodal, že centrálna vláda síce povzbudzuje miestne autority, aby sa nebáli väčšieho zadlžovania, ale viaceré z nich majú obmedzený fiškálny manévrovací priestor, aby tak mohli urobiť. „Aby mohla Čína naozaj akcelerovať investície do infraštruktúry, môže byť nútená upraviť svoj rozpočet a vydať dlhodobé špeciálne dlhopisy, ako tomu bolo aj v rokoch 1998, 2000 a 2008. Dôležité bude aj to, ako sa bude vyvíjať pandémia a odpoveď Číny na ňu,“ dodáva stratég Saxo bank.

Redmond Wong, stratég Saxo Bank pre Čínsky trh

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre