Aký vplyv bude mať nový prezident na ekonomiku a na akciové trhy?

Volebné miestnosti v najzápadnejšej časti USA – na Havajských ostrovoch, sa uzatvoria až v stredu ráno stredoeurópskeho času. Na výsledky si však budeme musieť počkať ešte niekoľko dní. Budú sa totiž spočítavať hlasy, ktoré prichádzajú poštou. Pozrime sa teraz na to, čo by prinieslo víťazstvo toho ktorého kandidáta pre ekonomiku a pre finančné trhy. 

Americké voľby sú bezpochyby jednou z najväčších udalostí tohto roka. Donald Trump sám seba považuje za synonymum pre rast akciových trhov. Jeho zotrvanie v úrade trhy ešte donedávna považovali za želaný scenár. 

Medzičasom sa však karta obrátila. Joe Biden získal v prieskumoch prevahu. Investori preto prehodnotili vzťah k nemu. Demokratický kandidát predstavuje hrozbu pre profitabilitu firiem. Ohlasuje totiž zvyšovanie firemných daní, či rušenie daňových úľav, ktoré zaviedol D. Trump. Korporátna daň by stúpla z 21 na 28 percent, čo by určite bola nepríjemná správa pre amerických firemný sektor. 

Víťazstvo J. Bidena by však malo aj pozitívnu stránku. Demokrati už presadili v Snemovni balík stimulov v hodnote 2.2 bilióna dolárov. K zavedeniu do praxe je ešte treba, aby návrh odobril aj Senát a prezident. Investori preto teraz vnímajú možné víťazstvo demokratov a J. Bidena ako nádej na finalizáciu rekordného balíka podpory pre americké hospodárstvo.

Dopad na akciové trhy

Technologickí giganti ako Facebook, Google, Apple a aj Amazon sa v prípade víťazstva J. Bidena pravdepodobne dostanú pod krátkodobý tlak. Dôvodom je hrozba vyšších daní a novej regulácie. Naopak víťazstvo D. Trumpa by bolo pre technologické spoločnosti dobrou správou. Hrozba možného postihu za ich monopolné postavenie na trhu by nebola až taká závažná. 

Na druhej strany by zvolenie D. Trumpa malo pravdepodobne negatívny efekt na spoločnosti zaoberajúce sa zelenou energiou, napríklad NextEra, Tesla, či Nikola. Naopak posilnili by spoločnosti ako Exxon, či Chevron. 

Od fosílnych palív k zelenej ekonomike

Trump stavil aj v tejto kampani na tradičné podniky americkej ekonomiky. Ide o ťažbu a spracovanie nerastných surovín, či o veľkých priemyselných producentov. V tomto segmente má D. Trump veľký počet podporovateľov. Ide však stávku na starú ekonomiku. Snaží sa zakonzervovať stav, ktorý platil v minulom storočí.

Naopak J. Biden má víziu podpory zelenej ekonomiky, čo je bezpochyby posunom vpred. V jednom z predvolebných prieskumov uviedlo až 25 percent Američanov, že bude voliť kandidáta na základe jeho agendy v oblasti zmeny podnebia, čo je rekordné maximum. 

Popieranie zmeny podnebia už je neudržateľné a dokonca aj prezident D. Trump, ktorý bol v minulosti popieračom globálneho otepľovania, sa teraz drží v úzadí. Zmena podnebia je tak dnes politickou otázkou, ktorá môže vo volbách spôsobiť zásadné zmeny. 

V súvislosti s rozdielnym postojom oboch kandidátov sa budú vyvíjať aj akcie podnikov v týchto dvoch sektoroch. Bezprostredná reakcia energetického sektora bude v prípade víťazstva J. Bidena pravdepodobne negatívna. Podniky ako Exxon, či Chevron naopak pravdepodobne stúpnu v prípade víťazstva D. Trumpa. 

Zahraničná politika USA

Ak by Donald Trump obhájil svoje kreslo v oválnej pracovni Európa môže očakávať ďalšie prekážky v zahraničnom obchode. Už za jeho doterajšieho pôsobenia sme  boli niekoľkokrát svedkami nepredvídateľnosti a nevypočítateľnosti prezidenta. Nové clá, či iné prekážky v medzinárodnom obchode dokázal zaviesť takmer zo dňa na deň. 

Naopak podobné „výstrelky“ môžeme len ťažko očakávať od demokratického kandidáta. Ten by mal byť preto pre Európu lepšie čitateľný a preto prijateľnejší.

Hoci je aj J. Biden tvrdý vo vyhláseniach voči Číne, jeho víťazstvo by bolo pravdepodobne vnímané ako dobrá správa pre podniky s vysokou expozíciu voči Číne, no aj pre rozvojové trhy ako také. K zlepšeniu by došlo minimálne v predvídateľnosti a platnosti základných medzinárodných pravidiel.

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre