3 vlastnosti, ktoré z Warrena Buffetta spravili úspešného investora

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Americký investor Warren Buffett miluje výhodné obchody. Tento známy miliardár, ktorý aj dnes používa sklápací telefón a stále býva v tom istom skromnom dome v Omahe v Nebraske, nazbieral jeho bohatstvo postupne, hľadaním dobrých investičných príležitostí. Jeho investičný prístup je známy ako hodnotové investovanie.

Tento investičný štýl je protikladom k schémam rýchleho zbohatnutia či rôznym špekuláciám (ako sú napr. kryptomeny). Vyžaduje si to ten typ investorov, ktorí nepozerajú na titulky v novinách, ale hľadajú hodnotu v konkrétnej spoločnosti. Ak sa akcie na burze obchodujú za menej, ako je ich skutočná hodnota, tak by mali investori nakupovať a držať ich dovtedy, kým sa cena nezvýši (bez ohľadu na výkyvy ich ceny).

Možno to znie ľahko. Ale aby ste s takýmto prístupom uspeli, potrebujete k tomu určité osobnostné črty:

„Môže sa zdať, že burzovým investorom môže byť každý, ale na to sú potrebné určité vlastnosti – trpezlivosť, disciplína a averzia k riziku, pričom tieto vlastnosti môžu byť geneticky podmienené, ” píše miliardár Seth Klarman do predslovu šiestej edície knihy „Security Analysis”. Je to práve jedna z kníh, ktorá dala potrebné investičné základy aj Warrenovi Buffettovi.

Keď Buffett hovorí o tom, čo ho spravilo úspešným, často spomína práve trpezlivosť, disciplínu a zmiernený postoj k riziku.

Trpezlivosť: „Hodnotových investorov nezaujíma rýchle zbohatnutie,” vysvetľuje Buffett skupine MBA študentov. „Ľudia, ktorí chcú rýchlo zbohatnúť, nezbohatnú nikdy. Nie je nič zlé na tom, ak zbohatnete pomaly. Pamätajte, my obaja spíme na rovnakom matraci a jeme rovnaké jedlo.“

Disciplína: „Akcie na burze idú hore a dole, nie je to žiadna hra, v ktorej je pravdepodobnosť na vašej strane. Ale na to, aby ste v tejto hre vyhrali (a čo mnoho ľudí nezvládne) je potrebná disciplína. Vďaka nej si vybudujete vlastné názory a správny temperament, čo je dôležitejšie ako vaše IQ,“ hovorí Buffett.

Averzia k riziku: V roku 2018 Buffett v liste pre akcionárov napísal: „Investovanie je činnosť, pri ktorej sa uskutočňuje dnešná spotreba v snahe dosiahnuť vyššiu spotrebu v budúcnosti.“  Risk je možnosť, že túto vyššiu spotrebu nedosiahnete.”

Pre Buffetta nie je vyhýbanie sa riziku o utiahnutí sa k bezpečnejším investíciám, akými sú napríklad dlhopisy. Pre dlhodobých investorov odporúča skôr diverzifikovať svoje akciové portfólio. Podľa Buffetta práve diverzifikáciou portfólia akcií znižujete podstupované riziko.

„Keď sa prvý krát dozviete o hodnotovom prístupe, tak to s vami buď zarezonuje alebo nie. Buď ostanete disciplinovaní a trpezliví , alebo nie,“ uvádza Klarman.

Stále je tu jedna vec, ktorú môže robiť každý ctižiadostivý investor, aby si vypestoval tieto vlastnosti – veľa čítať.

Warren Buffett na začiatku svojej investičnej kariéry prečítal 600, 750 až 1000 strán denne. O niekoľko desaťročí a niekoľko miliónov neskôr stále trávi viac ako 80% jeho času čítaním.

Podľa informácií businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre