Čo je to akciový screener? (+6 screenerov, ktoré sú dostupné zdarma)

čo je akciový screener

Akciový screener, označovaný aj ako „Market Screener“ alebo „Stock Screener“, je akýmsi filtrom, ktorý nám umožňuje vyhľadať akcie na základe preddefinovaných kritérií (napr. akcie finančného sektora, ktorých trhová kapitalizácia je vyššia ako 2 miliardy USD a dividendový výnos dosahuje viac ako 4 %.).

To znamená, že pokiaľ hľadáte akcie spoločností s konkrétnymi parametrami (silný cash flow, nízke zadlženie, vyšší dividendový výnos), nemusíte ich vyhľadávať ručne, čo by vám určite zabralo množstvo času. Screener sa o analýzu postará za vás a vyselektuje vám tie tituly, ktoré vyhovujú vašim kritériám.

Nižšie pripájame tipy na screenery, ktoré sú dostupné aj zdarma.

1. Zacks.com

Screener od Zacks.com patrí medzi najvyhľadávanejšie akciové screenery. Ide o veľmi podrobný filter zameraný predovšetkým na fundamentálnu analýzu. Akcie tu viete analyzovať podľa odhadovaného EPS, pomeru P/E (price/earnings) či podľa pomeru dlh/celkový kapitál.

2. Finviz.com

Na stránkach Finviz.com nenájdete iba akciový screener, ale finančné vizualizácie rôzneho druhu. Ako môžete vidieť aj na screenshote nižšie, screener je naozaj prepracovaný a pri filtrovaní si tu viete nastaviť viac ako 60 metrík, ako napr. trhová kapitalizácia, odvetvie či priemerný objem akcií.

3. Chartmill.com

Filtrovať akcie podľa vami zvolených kritérií vám umožní aj screener Chartmill. Dokonca si tu viete navoliť aj kritéria podľa technickej analýzy. Východiskové údaje si viete uložiť, takže nebudete musieť zakaždým zadávať rovnaké dáta.

4. Tradingview.com

Aj keď TradingView je primárne platforma zameraná na technickú analýzu, nájdete tu aj prepracovaný akciový screener. Pokiaľ chcete skombinovať základné filtre s technickými indikátormi, ide o jeden z najlepších nástrojov dostupných zdarma.

5. Yahoo! Finance

Portál Yahoo! Finance neprináša len finančné spravodajstvo a grafy, ale aj jednoduchý a bezplatný stock screener. Yahoo navyše ponúka aj množstvo prednastavených akciových prehľadov, ako napr. akcie spoločností s veľkou trhovou kapitalizáciou, ktoré sú potenciálne podhodnotené (Undervalued Large Caps) alebo akcie spoločností s malou trhovou kapitalizáciou, ktoré vykazujú mieru rastu zisku vyššiu ako 25 % (Aggressive Small Caps).

6. Screener Marketwatch

Akciový screener má vo svojom portfóliu aj finančný portál Marketwatch. Hneď, ako si tento filter otvoríte, zistíte, že je mimoriadne jednoduchý a ponúka len obmedzený výber fundamentálnych a technických kritérií. Na druhej strane je výhodou vysoká prehľadnosť, no ak patríte k investorom, ktorí vyhľadávajú pokročilejšie funkcie, screener od Marketwatch vás príliš neosloví.

Ak sa zaujímate o nákup fyzických akcií, neváhajte si pozrieť aj naše porovnanie brokerov.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre