10 investičných lekcií od tých najlepších v histórii

Sir John Templeton (thefinancefriday.com)

Z pohľadu dosiahnutých výsledkov, mnohoročných skúseností a nahromadeného bohatstva budú vo svete investovania vyčnievať finančníci, ktorí priam ako alchymisti dokázali vytvoriť “zlato z ničoho”.

Rozhodli sme sa, že od slávnych a úspešných investorov zozbierame 10 lekcií, ktoré stoja za to, aby sa k nim investor pravidelne vracal.

1. John Templeton: Nakupujte nízko

Aj keď sa vám toto pravidlo môže zdať ako samozrejmosť, veľakrát to znamená, že budete musieť ísť proti davu.

V situáciách, keď sú akcie príliš populárne a žiadané, sa ich ceny zvyčajne nachádzajú už príliš vysoko. Vy sa však musíte obzerať po príležitostiach, keď sú investori pesimistickí a máte možnosť nakúpiť za nízku cenu.

2. Andre Kostolany: 2+2 = 5-1

Presne na tento “investičný vzorec” upozorňoval najznámejší špekulant všetkých dôb André Kostolany. Ako Kostolany tvrdil, na burze nie je nikdy všetko hneď tak, ako si človek myslí, čiže 2+2 nie je hneď 4. Trh vám nakoniec dá za pravdu, no až po určitej dobe (5-1).

Andre Kostolany (tagesschau.de)

3. Bill Miller: 100 % informácií, ktoré o spoločností máte, reprezentujú minulosť. 100 % hodnoty akcie záleží na budúcnosti.

Neplytvajte príliš veľa času analýzou minulosti – v akciách je započítaná budúcnosť. Zbytočne sa budete zameriavať na podnikové informácie z pred dvoch rokov, pretože sú už dávno započítané v cene akcií. Skôr svojou analýzou skúmajte, či má daná spoločnosť dispozície na to, aby bola rentabilnou aj v budúcnosti.

4. Bob Farrell: Nepripájajte sa k stádu

Nekopírujte vývoj davu, pretože čo väčšinou robí dav? Dav najčastejšie nakupuje hore a predáva dole. A samozrejme prerába.

5. George Soros: Rôzne úvahy, predsudky a emócie. Na tom všetkom sa dá zarobiť

Ako tvrdí známy finančník a miliardár George Soros, mnoho investorov sa na základe svojich nekontrolovaných emócií a prifarbených predsudkov správa iracionálne, čo pomáha k trhovým vzostupom a prepadom. A práve na tieto pohyby sa tí šikovnejší pozerajú ako na príležitosť.

6. Jesse Livermore: Veľmi málo ľudí zarába peniaze na základe tipov. Dávajte si pozor na dôverné informácie

Známy akciový obchodník Jesse Livermore upozorňoval, že keby bolo na základe cudzích rád tak jednoduché peniaze získať, nikto by vám ich nepchal do vrecák.

Akciový obchodník Jesse Lauriston Livermore
Akciový obchodník Jesse Lauriston Livermore (wikimedia)

7. Peter Lynch: Investuj do toho, čo poznáš

Aj keď sa stretnete s mnohými výrokmi od slávneho akciového investora P. Lyncha, skúsenosťami preverená legendárna veta „investuj do toho, čo poznáš” bude patriť k jeho najslávnejším lekciám.

8. Warren Buffett: Buďte chamtiví, keď sa ostatní boja

Podobne ako Templeton, aj známy investor a miliardár Warren Buffett opakuje, že treba hľadať nízke ceny akcií, ktoré sú dôsledkom strachu a paniky investorov. Sám Buffett je toho príkladom, keďže využíva prepady na trhoch, aby nakúpil výhodnejšie.

9. David Dreman: Psychológia je tým najdôležitejším faktorom na trhu. A taktiež tým, ktorému najmenej rozumieme

Mnohí profesionáli uvádzajú, že rozhodujúca nie je technická alebo fundamentálna, ale psychologická analýza.

10. Benjamin Graham: Myslite dlhodobo

Ako tvrdí známy investor Warren Buffett, ktorý bol žiakom finančného pedagóga Benjamina Grahama, tieto dve slová “myslieť dlhodobo” mu zmenili život. Ako už iste viete, Buffett je stelesnením dlhodobého investora. Sám je dobrým dôkazom toho, že trpezlivosť prináša v investovaní úspech.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre