2 investičné techniky investora W. Buffetta, o ktorých nikto nehovorí

Warren Buffett (Flickr / freeimage4life)

Warren Buffett je všeobecne považovaný za jedného z najúspešnejších investorov všetkých čias. Do akcií začal investovať už ako 10-ročný a do svojich 30 rokov sa stal milionárom. Dnes drží majetok v odhadovanej hodnote 101 miliárd USD a v rebríčku najbohatších ľudí sveta obsadzuje piatu priečku.

92-ročný investor je známy svojou investičnou stratégiou, ktorá zahŕňa nákup blue chip akcií veľkých spoločností s podceňovanými vyhliadkami a silným manažmentom. Existujú však dve menej známe taktiky, ktoré Buffett použil na budovanie svojho bohatstva a o ktorých sa až tak nehovorí. Tu sú:

1. Predaj put opcií

Ak si myslíte, že niekto ako Buffett, ktorý je známy oddanosťou k blue chip akciám, sa vyhne komplikovaným derivátom, mýlite sa. Počas svojej investičnej kariéry Buffett využíval pokročilú techniku ​​obchodovania s opciami, ktorá spočívala v predaji nekrytých predajných opcií. Išlo o súčasť hedgingovej stratégie.

Buffettov investičný holding Berkshire Hathaway vo výročnej správe za rok 2007 priznal, že má 94 derivátových kontraktov, ktoré v priebehu roka vygenerovali opčné prémie vo výške 7,7 miliardy USD.

Keď predávame PUT opciu, súhlasíme s nákupom akcie za dohodnutú cenu niekedy v budúcnosti. Jednoducho na seba preberáme povinnosť kúpiť akcie, ak sa protistrana rozhodne PUT opciu uplatniť. Keď PUT opciu predávame, okamžite získavame opčnú prémiu a pokiaľ cena akcií stúpne, zarábame, pretože kupujúci opciu neuplatní.

2. Eliminovanie stratových pozícií

Buffett je známy svojím prístupom „kúp a drž“, no pokiaľ zistí, že sa v investícii zmýlil, nebojí sa priznať chybu a z pozície odísť. Jeho veľkým prešľapom boli letecké spoločnosti. Holding Berkshire Hathaway kedysi vlastnil podiel vo všetkých štyroch veľkých amerických leteckých spoločnostiach: Delta, American Airlines, Southwest a United. Do portfólia boli pridané v roku 2016, no do konca roka 2020 boli všetky odpredané – so stratou.

Buffett prevzal zodpovednosť za neúspešnú stratégiu. Bolo zrejmé, že v leteckých spoločnostiach nevidí budúcnosť a dokonca zašiel tak ďaleko, že toto odvetvie nazval „bezodnou jamou“.

Zdroj: moneywise.com; investopedia.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre