Miliardári začali hľadať kobalt – jednu z najžiadanejších komodít

Bill Gates

Ako informuje agentúra Bloomberg, fond Breakthrough Energy Ventures (BEV), ktorý financujú miliardári ako Bill Gates, Jeff Bezos, Michael  Bloomberg alebo Ray Dalio, investoval do start-upu KoBold Metals. Táto firma pracuje na „Google mapách“ pre zemskú kôru s cieľom objaviť nové zdroje kobaltu.

Startup Kobold Metals predpokladá, že vďaka budovaniu databázy geologických dát a vďaka algoritmu, ktorý vyhľadáva signály naznačujúce zvýšenú koncentráciu kobaltu, sa mu podarí nájsť nové zdroje tejto komodity.

Okrem fondu BEW sa startupu podarilo získať peniaze aj od investičnej firmy s rizikovým kapitálom Andreessen Horowitz. „To, na čom pracujeme, sú v podstate Google Mapy pre zemskú kôru,“ uviedla Connie Chan, partnerka spoločnosti Andreessen Horowitz.

Kurt House, riaditeľ Kobold Metals uvádza, že ťažobné spoločnosti sa hľadaniu kobaltu dostatočne nevenujú a s výnimkou jednej kobaltovej bane je tento kov vedľajším produktom ťažby medi alebo niklu. O dve tretiny globálnej produkcie sa stará politicky nestabilná Demokratická republika Kongo.

Cena kobaltu sa od roku 2016 do minulého roka zvýšila až štvornásobne, čo vyvolalo vlnu nových dodávok od ťažobných firiem Glencore Plc a Eurasian Resources Group Sarl. To malo za následok, že cena kobaltu v posledných 10 mesiacoch poklesla až o 64%.

Graf: Vývoj ceny kobaltu (USD/tonu)

Nástup elektromobilov spôsobil, že kobalt sa v súčasnosti radí medzi najžiadanejšie kovy. Zhruba 42% produkcie kobaltu sa využíva na výrobu batérií, zvyšok sa používa vo vojenskej technike a iných priemyselných odvetviach.

Väčšina kobaltu sa preváža z Konga do Číny, ktorá je najväčším producentom lítiovo-iónových batérií na svete.

Výrobcovia batérií sa ale snažia znížiť množstvo spotrebovaného kobaltu, prípadne tento kov úplne vylúčiť. Riaditeľ Kobold Metals tvrdí, že jeho spoločnosť môže prispieť k zabezpečeniu dostatočných a lacných dodávok tohto kovu, čím by presvedčil výrobcov batérií, aby nenahrádzali tento kov.

Firme sa už v Severnej Amerike podarilo získať niekoľko pozemkov, kde by mohla objaviť zdroje tohto kovu. Do konca roka by to mohli byť až desiatky lokalít.

Podľa informácií bloomberg

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre