Briti smerujú k mäkkému brexitu, v USA začala výsledková sezóna

Pozrite sa, ako vyzeral uplynulý obchodný týždeň na finančný trhoch.

Politické otrasy v Británii

Začiatok týždňa poznačili správy z Veľkej Británie. David Davis, minister pre brexit, odstúpil zo svojej funkcie po tom, čo premiérka Theresa Mayová odmietla Davisove návrhy ohľadom budúcich vzťahov Británie s Európskou úniou.

Davis v rezignačnom liste uviedol, že je stále „menej a menej pravdepodobné“, že Spojené kráľovstvo opustí colnú úniu a jednotný trh EÚ.

To ale nie je všetko. Rezignáciu v pondelok podal aj šéf britskej diplomacie Boris Johnson, taktiež kvôli nezhodám okolo nových plánov brexitu, ktoré minulý týždeň predstavila britská premiérka Mayová.

Mayová sa snaží o tzv. mäkký brexit, podľa ktorého by Spojené kráľovstvo ostalo súčasťou jednotného trhu EÚ a vytvorilo by sa tak zmiešané colné územie. To sa nepáči ani americkému prezidentovi Trumpovi, ktorý v rozhovore pre denník Sun uviedol, že Británia by v takom prípade zostala blízko k EÚ a mohlo by jej to znemožniť uzavretie obchodnej dohody v USA.

Toto tvrdenie ale negoval na spoločnej tlačovej konferencii s Mayovou v Londýne. Ako vyhlásil, po diskusii s premiérkou a jej expertmi si je istý, že nebude problém uzavrieť obchodnú dohodu medzi Washingtonom a Londýnom.

Graf: Vývoj GBP/USD

Vývoj GBP/USD

Draghi a OECD varujú pred protekcionizmom

Šéf Európskej centrálnej banky ECB Mario Draghi tento týždeň uviedol, že najväčšou hrozbou pre európsku ekonomiku sú aktuálne nové obchodné bariéry a hrozba zvýšeného protekcionizmu. Draghi tiež uviedol, že Európska únia by mala ísť príkladom a podporovať hospodársku otvorenosť.

Pred clami varuje aj OECD. Ako uvádza vo svojom novom výhľade, ak sa colné poplatky vrátia na úroveň z roku 1990, najviac na to doplatia rozvíjajúce sa ekonomiky, ako je Čína a India. OECD odhaduje, že vyššie než priemerné dovozné clo postupne zníži reálny globálny rast o pol percentuálneho bodu.

Rekordný prebytok Číny a rast inflácie v USA

Pozrime sa na niekoľko makrodát, ktoré boli ohlásené tento týždeň. Prebytok bilancie zahraničného obchodu Číny sa v júni opäť zvýšil a prebytok obchodu so USA bol rekordný.

Podľa analytikov k tomu mohla prispieť skutočnosť, že sa obchodníci snažili vyviezť čo najviac tovaru ešte predtým, než do platnosti vstúpia americká clá na dovoz niektorého čínskeho tovaru, na ktoré Čína reagovala odvetnými clami. Prebytok v júni stúpol na 41,61 miliardy USD z májových 24,92 miliardy USD.

Z USA prišli nové inflačné dáta. Miera inflácie tu v júni vzrástla na 2,9% z májových 2,8%, a dostala sa tak na najvyššiu úroveň od februára 2012.

Výsledková sezóna zahájená

V USA tento týždeň začala výsledková sezóna za druhý kvartál. Otvorili ju veľké banky ako JP Morgan, Wells Fargo a Citigroup.

Tržby JP Morgan podskočili nahor o 10% na 28,4 miliardy dolárov a čistý zisk na akciu vzrástol o 35% na 2,30 USD. Výsledky prekonali očakávania analytikov. Tí počítali s tržbami na úrovni 27,3 mld. USD a ziskom na akciu 2,17 dolára.

Tržby Citigroup medziročne rástli o 3% na 18,5 miliardy dolárov, čo potvrdilo očakávania. Zisk na akciu vzrástol o 25% na 1,62 USD, čo bolo o 6 centov viac, ako očakávali analytici. Za konkurenciou však zaostáva investičná divízia. Akcie Citi po ohlásení výsledkov poklesli o 3%.

Naplno sa výsledková sezóna rozbehne už budúci týždeň. Analytici očakávajú, že firmy by mohli pozitívnymi výsledkami zlepšiť náladu na akciových trhoch, ktorá je teraz naštrbená obchodnou vojnou medzi USA a Čínou.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre