Reč tela vás prezradí. Odhaľte svojich šéfov či kolegov

Hneď na úvod jedna zaujímavosť: Vedeli ste, že na dôveryhodnosti sa slová podieľajú len 7 %, potom nasleduje hlas s 38% a najviac má reč ľudského tela s 55%?

Je vedecky dokázané, že prvý dojem si človek utvorí už v priebehu 10 až 15 sekúnd. A je jedno, či je to pri rozhovore alebo keď pozorujete danú osobu z druhého konca miestnosti. Naše zmysly vnímajú ako daná osoba stojí, v akej polohe sú jej ruky, dlane, chodidlá či aká je jej mimika tváre.

Tak je to aj pri rozhovore, nevnímate len slová, vidíte či sa vám človek pozerá do očí alebo hľadí na neidentifikovateľný bod na stene, či sedí pokojne alebo si nervózne poklepkáva nohou. Každý jeden detail vám môže odhaliť s akou osobou máte dočinenia.

„Reč tela je veľmi mocný nástroj. Podľa všetkého až 80% toho, čo pochopíte z danej konverzácie, vyplýva z reči tela, nie zo slov.“ – Deborah Bull.

Ako vyčítať z očí, čo človek naozaj cíti a čo si skutočne myslí? Ten, kto sa pozerá vľavo hore, loví informáciu vo svojej pamäti. Ak však smeruje jeho zrak vpravo hore, pravdepodobne si informáciu vymýšľa.

Čo môžu prezradiť vaše zreničky? Ak sú rozšírené, prezrádzajú, že máte záujem. Čím sú väčšie, tým väčší záujem. Naopak zúžené zrenice vyjadrujú odstup – že máte zlosť, ste rozčúlení alebo pociťujete k tomu druhému nepriateľstvo a nenávisť.

Ak sa s niekým rozprávate a na chvíľku odvrátite zrak, dajte si pozor, aby ste neklopili oči. Je to znak podriadenosti, neistoty a nízkeho sebavedomia a to zo svojich očí určite vyžarovať nechcete.

Existuje jeden trik, ktorý môžete aplikovať pri rozhovore so svojím nadriadeným, no len ak ste od seba viac vzdialení. Ak vám robí problém udržiavať dlhší očný kontakt, pozerajte mu na stred čela. Z väčšej diaľky nepostrehne, že mu nehľadíte priamo do očí.

Čomu by ste sa mali vyhnúť pri neverbálnej komunikácií? Čo sa týka postoju, či už stojíte alebo sedíte, snažte sa vyhnúť križovaniu rúk, ktoré pôsobí dojmom, že niečo skrývate a uzatvárate sa pred všetkým naokolo. Nehrbte sa, udržujte vzpriamený postoj s rovnými ramenami a stiahnutým bruchom.

Nehrajte sa s vlasmi, nosom ani perom, naznačuje to výraznú nervozitu – stačí, že ju sami pociťujete vo svojom vnútri, nemusíte ju ešte viac zviditeľňovať. Neuhýbajte očami pri rozhovore. Nemáme na mysli, aby ste po celý čas upriamene hľadeli do očí toho druhého – pomaly bez žmurknutia, no primeraný očný kontakt je veľmi dôležitý, dáte tomu druhému najavo, že ste úprimný a nič neskrývate. Je prirodzené komunikovať s použitím rúk a ramien, no pokúste sa nepreháňať a svoje gestá nezveličovať.

Aké pravidlá dodržiavať pri rokovaniach s inými kultúrami? V USA a Kanade je veľmi dôležitý prerušovaný očný kontakt, no naopak v krajinách strednej Európy predstavuje intenzívnejší očný kontakt určitú dôveru a úprimnosť.

Pri rozhovore s Japoncami by ste sa im vôbec nemali pozerať do očí, považujú to za znak nezdvorilosti. V USA je štandardný pozdrav často krát sprevádzaný potrasením ruky. V Japonsku sa ľudia navzájom poklonia, pričom čím nižšie človek až ide, tým väčší rešpekt skladá tomu druhému.

Redaktorka portálu www.investicne.sk, ktorá sa venuje témam ako marketing, manažment, diplomacia a medzinárodný obchod.
Zdieľať
Komentáre