Ako investuje W. Buffett? 8 prístupov, ktoré mu priniesli úspech

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Pokiaľ by sme hľadali najúspešnejšieho investora v histórii, do úzkeho výberu by sa bezpochyby zaradil aj americký miliardár Warren Buffett.

Jeho nevídaný čuch na skvelé investície ho počas rokov vyniesol na špicu najbohatších ľudí sveta, kde sa s majetkom 127 miliárd dolárov drží doteraz.

Ako vôbec Warren Buffett k investovaniu pristupuje? Tu je jeho 8 pravidiel, ktoré mu v investovaní priniesli úspech.

1. Na akcie sa pozerajte ako na podnik

Mnohí investori sa na akcie pozerajú ako na nejaký nudný finančný nástroj, prípadne len kúsok papiera, ktorý stúpa, klesá, stúpa, klesá atď..

Buffettove vnímanie akcií je úplne odlišné – veštec z Omahy, ako Buffetta prezývajú, je presvedčený, že akcionári by mali o sebe premýšľať ako o vlastníkoch podniku. Mali by sa viac sústrediť na dlhodobý časový horizont, pretože práve dlhodobý vlastník má tendenciu zaoberať sa spoločnosťou podrobnejšie, a tým dochádzať k múdrejším investičným rozhodnutiam.

2. Veľké investície v zaujímavých podnikoch

Buffett tvrdí, že diverzifikácia, rovnako ako nedostatočná diverzifikácia portfólia, môže obmedziť výnosy. To je hlavný dôvod, prečo neodporúča investovať do podielových fondov a radšej dá prednosť veľkým investíciám v niekoľkých zaujímavých spoločnostiach.

3. Znížte obrat obchodov

Buffett opäť opakuje: investor by mal myslieť dlhodobo. Vďaka takémuto spôsobu myslenia sa vyhne plateniu vysokých maklérskych poplatkov a taktiež daní z kapitálových výnosov. Okrem toho si ľahko poradí s krátkodobými výkyvmi v podnikaní firmy – výsledkom bude zber dividend v čase a dosiahnutie šťavnatého kapitálového výnosu.

Čítaj tiež: Tie najlepšie kariérne tipy od miliardára Warrena Buffetta

4. Naučte sa myslieť v pravdepodobnostiach

S myslením v pravdepodobnostiach sa spája mnoho výhod. Napríklad: investor, ktorý uvažuje o nejakej pravdepodobnosti rastu ziskov firmy v priebehu 5-10 rokov, je oveľa odolnejší voči krátkodobým výkyvom.

5. Rozšírte počet sledovaných ukazovateľov

Aj keď mnohí investori považujú cenu akcie za určitý barometer úspešného/neúspešného investovania, pre Buffetta to nie je ani zďaleka hlavná metrika.

Investor sa miesto toho zaoberá analýzou hospodárenia podniku – zisťuje, či jeho spoločnosť robí všetko tak, aby dosahovala dlhodobý rast ziskov. Ako tvrdí, cena akcií sa už o seba postará sama.

6. Spoznajte psychologické aspekty investovania

Buffett upozorňuje, že najväčším nepriateľom investora sú jeho vlastné emócie – z tohto dôvodu by sa mal snažiť udržať ich čo najviac pod kontrolou.

Obchodník by sa nemal nechať uniesť prílišným pesimizmom či eufóriou na trhu. Dôležité je veriť vo vlastnú investičnú stratégiu.

7. Počkajte si na “tučný zárobok”

Investor by sa mal vyhýbať priemerným investíciám a zvoliť pár takých akcií, ktoré mu pomôžu zvýšiť celkovú výnosnosť portfólia, tvrdí známy investor.

8. Ignorujte prognózy

“Názory analytikov čítam len vtedy, keď v novinách nie sú žiadne iné vtipy,”  hovorí Warren Buffett.

Jeho odporúčanie znie. Nech už odborníci varujú pred blížiacou sa recesiou, alebo optimisti opakujú, že akcie pôjdu čoraz vyššie, ignorujte to. Izolujte sa od všetkých týchto rád a investujte do akcií, ktorých hodnota vyzerá zaujímavo.

Kniha, ktorá Warrenovi Buffettovi zmenila život

„Keby som tú knihu v roku 1949 nečítal, mal by som inú budúcnosť,“ povedal na margo knihy Inteligentný investor známy miliardár. 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre