5 finančných návykov bohatých, ktoré si môžete privlastniť aj vy

1. Nemíňajte peniaze na to, čo nepotrebujete

Prestaňte dobiehať susedných „Novákovcov“ nákupom luxusu, ktorý je nad rámec vášho rozpočtu. Naozaj potrebujete Audi Q7 na úver? Nestačí vám skromnejšia Škoda Fabia, pre ktorú sa nebudete musieť zbytočne zadlžovať?

Príkladom môže byť miliardár Ingvar Kamprad, zakladateľ spoločnosti IKEA, ktorý hovorí: “Mohol by som pravidelne cestovať prvou triedou, ale mať prebytok peňazí nie je dôvod, aby som ich premárnil. Prečo by som si mal vybrať prvú triedu? Aby mi letuška ponúkla pohárik šampanského? Ak by mi to pomohlo rýchlejšie sa dostaviť na miesto príletu, tak potom možno.”

Aj miliardár Warren Buffett tvrdí:  “Ak si kupujete veci, ktoré nepotrebujete, tak skôr či neskôr budete musieť začať predávať veci, ktoré potrebujete.”

2. Jednoducho to spravte

Mnoho samorastlých miliardárov, ktorí sa z chudobných pomerov dostali na špicu rebríčka najbohatších ľudí sveta, jednoducho nečakalo na tú „správnu chvíľu“.

Miesto vyčkávania na to NAJ sa jednoducho zdvihli a urobili to. Ak  trpíte slabými príjmami, neseďte na mieste a nečakajte, že sa to zmení. Jednoducho sa hneď pustite do hľadania spôsobov, ako zarobiť viac. Ako hovorí mexický miliardár Carlos Slim Helu, známy svojim razantným a dravým prístupom: “Ak niečo chcete spraviť, spravte to rýchlo.”

Pozri tiež: 8 úspešných ľudí hovorí o najlepších radách, aké sa k nim kedy dostali!

3. Žite jednoducho

Potrebujete mať doma 40 párov topánok, alebo na stole 5 notebookov? Možno nie, možno vám plne vystačí jeden. Pozrite sa na Warrena Buffetta alebo Carlosa Slim Helu – aj keď vlastnia stovky firiem po celom svete a majú nevídaný vplyv, mimo svojich stálych bydlísk nemajú žiadne honosné domy. Sú to doslova „obyčajní multimiliardári“, ktorí si život zbytočne nekomplikujú.

4. Zjednávajte

Bohatí sa naučili, že platiť za niečo plnú cenu je „lenivosť“. Vždy hľadajú spôsoby, ako vyjednať nižšiu cenu, či už využitím zliav alebo dohodami s druhou stranou obchodu. Nebojte sa zjednávať alebo nakupovať lacnejšie. Každé ušetrené euro si odložte a nahromadenú sumu reinvestujte v produktívnych aktívach.

5. Stanovte si finančné ciele

Človek je oveľa viac produktívny, pokiaľ vie, aké sú jeho ciele. Bohatí dobre vedia, koľko peňazí chcú zarobiť, a predtým, než sa do ich získavania pustia, si stanovia patričný plán.

Nastavte si aj vy svoje finančné ciele a nespúšťajte z nich ani na chvíľu oči. Začnite menšími čiastkovými, ktoré vás nakopnú a dodajú vám dôveru. Napríklad: tento týždeň ušetrím 30 EUR, ktoré si odložím a rozumne využijem.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre