Najväčší prepad britskej libry od roku 2010

Britská libra pokračuje v oslabovaní voči euru a počas piatkového obchodovania zaznamenala najväčší jednodňový prepad za takmer tri roky. Aj to môže značiť, že eurozóna má to najhoršie za sebou a postupne môže prísť k oživeniu.

Pri svojom piatkovom minime bola libra na úrovni 1,1473 eur, čo je 1,8 %-ný pokles oproti hodnote z predchádzajúceho dňa. Táto hodnota je najnižšia od októbra 2011.

Libru okrem iného oslabili aj obavy o udržanie britského elitného ratingu AAA. Agentúra Fitch totiž minulý mesiac varovala, že Spojené kráľovstvo o svoje hodnotenie môže prísť v prípade, ak vláda nebude znižovať štátny dlh.

Ďalšie obavy o britské hospodárstvo prišli po ohlásení 0,3 %-ného prepadu ekonomiky za posledný kvartál roku 2012.

Euru naopak v raste pomáhajú známky oživenia, aj keď len pomalého. Piatkové údaje ukázali, že pokles priemyslu v eurozóne v januári síce pokračoval, no miera poklesu sa spomaľuje.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre