Briti sa topia v recesii. Hrozí im trojité dno!

Veľká Británia je už na polceste do bezprecedentnej recesie s trojitým dnom. V roku 2011 síce priemyselná produkcia po krízovom období výrazne rástla, no bolo to len dočasné a cieľ vlády o vyvážený rast stroskotal. Pokles výroby a len nepatrný rast v stavebníctve v poslednom kvartáli roka 2012 spôsobili prepad HDP o 0,3 %.

Ekonómovia tvrdia: Za poklesom ekonomiky Veľkej Británie treba hľadať slabosť hospodárstva ako celku (Photo: sxc.hu)

Za celý rok dosiahla ekonomika nulový rast. Rovnako tomu bolo tiež v sektore služieb, ktorý tvorí tri štvrtiny ekonomiky a ani priemysel, ktorý sa podieľa na výstupe 10 % na tom nebol vôbec dobre.

Pokles je pripisovaný hlavne recesii v eurozóne, ktorá obmedzila vývoz Anglicka, ale tiež zlému počasiu, ktoré zasiahlo obchod a poľnohospodárstvo a tiež dočasnému poklesu v produkcii ropy a zemného plynu v Severnom mori.

Vláda pod tlakom

Ekonómovia však poukazujú, že za poklesom treba hľadať slabosť hospodárstva ako celku. Na mieste by preto mali byť vážne obavy o dôveryhodnosť britskej ekonomiky a udržanie jej AAA ratingu. Je tak preto na vládu vyvíjaný stále väčší tlak, aby pomohla pri oživení ekonomiky.

Pokles HDP vo štvrtom kvartáli 2012 nasledoval po 1 % náraste za obdobie júl-september, kedy bola ekonomika posilnená olympijskými hrami. Všetky olympijské predaje boli započítané v treťom štvrťroku, čo síce chorľavú ekonomiku jednorázovo podporilo, avšak dlhodobejší efekt v krízovom období neprinieslo.

Britský minister financií George Osborne je kritizovaný naprieč politickým spektrom, že nepodniká žiadne kroky, aby situáciu riešil. Osborne sa bráni, že Británia je vo veľmi ťažkej ekonomickej situácii a pripomína, že minulý rok bol mimoriadne ťažký a krajina čelí problémom doma, kvôli dlhom vytvoreným v priebehu mnohých rokov a tiež problémom zo zahraničia kvôli ťažkostiam v eurozóne, kde je vyvážaných najviac výrobkov krajiny.

Je čas na plán B

Tieňový kancelár Ed Balls vyzval Osborna na zavedenie opatrení, ktoré naštartujú ekonomiku. Podľa neho je čas na plán B, ktorý by mal zahŕňať garantované pracovné miesta pre dlhodobo nezamestnaných a tiež dočasné zníženie DPH s cieľom zvýšiť disponibilné príjmy pre domácnosti.

Britská libra (Photo: sxc.hu)

Generálny tajomník odborových zväzov, Frances O’Grady uviedol, že doterajší úsporný plán vlády tlačí ekonomiku Veľkej Británie na pokraj bezprecedentnej trojitej recesie.

K recesii s tromi dnami, ako možno nazvať situáciu, kedy je ekonomika v dlhodobom poklese už od úverovej krízy a jej prepad bol len krátko prerušený, dôjde vtedy, ak sa ekonomika prepadne aj v prvom štvrťroku 2013.

Ekonomika zostáva stále 3,5 % pod jej vrcholom z roku 2007, pričom sa neočakáva, že sa vráti na predkrízové úrovne ešte najmenej ďalšie dva roky, čo by bola najdlhšie trvajúce oživenie za 100 rokov. Pri zarátaní inflácie sa mzdy v posledných piatich rokoch reálne prepadali a očakáva sa, že klesať budú aj v roku 2013.

Ekonómovia varujú, že bez vyšších miezd a nižšej inflácie bude životná úroveň aj naďalej klesať a spotrebiteľský dopyt zostane utlmený.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre