Ropný zlom je mŕtvy. Amerika produkuje najviac ropy v histórii!

Úvahy o tom, že ťažba ropy dosiahla svoj vrchol a jej produkcia bude ďalej len klesať, sa ukazujú ako chybné. Nové náleziská a predovšetkým modernejšie technológie ťažby umožňujú vyťažiť viac ropy ako doteraz.

Silný signál prichádza predovšetkým z USA, ktoré v tomto roku rozšírili svoju produkciu ropy vôbec najviac od prvého komerčného vrtu z roku 1859.

Porazia aj Arabov

Tamojšia domáca produkcia vzrástla o rekordných 766 00 barelov denne na najvyššiu úroveň za 15 rokov. Vládne údaje hovoria o tom, že do roku 2020 by mali dokonca predčiť Saudskú Arábiu ako najväčšieho svetového producenta ropy.

Čisté dovozy klesli od roku 2005 o viac ako 38 % a teraz predstavujú 41 % dopytu. Je to pokles zo 60 % spred siedmich rokov, čím sa USA približujú k energetickej nezávislosti.

Sedem rokov po tom, čo prezident George W. Bush vyhlásil: „Amerika je závislá na rope, z ktorej sa veľká časť dováža z nestabilných kútov sveta,“ má krajina toľko ropy, aby bola schopná pripojiť sa k Európe a priškrtiť vývoz z Iránu bez toho, aby sa tým zatlačilo na rast ceny suroviny nad 100 dolárov za barel. R

afinérske kapacity pomohli USA stať sa najväčším svetovým dodávateľom paliva. Dokonca aj vo Venezuele stále viac a viac áut jazdí na benzín „made in Amerika“.

Posledný náhly rozvoj ťažby ropy v USA urýchlili nové technológie, ktoré urobili vŕtanie rýchlejšie, lacnejšie a efektívnejšie na uvoľňovanie ropy z hornín, aj keď na druhej strane priniesli upozornenia ekológov na potenciálne nebezpečenstvo pre znečistenie pitnej vody a zvýšenie tvorby skleníkových plynov.

Podľa správy Ministerstva energetiky z 11. decembra tohto roka budú USA v tomto roku produkovať v priemere 6,41 miliónov barelov ropy denne, čo je 14 percentné zvýšenie oproti roku 2011. Ide o najväčší medziročný prírastok objemu barelov.

Dokonca aj vo Venezuele stále viac a viac áut jazdí na benzín „made in Amerika“.

Saudská Arábia ťaží podľa údajov z novembra denne 9,7 miliónov barelov. Medzinárodná agentúra pre energiu so sídlom v Paríži minulý mesiac vyhlásila, že USA sú na dobrej ceste, aby sa do ôsmich rokov stali najväčším producentom ropy.

„Ropa z bridlíc je nová, nová vec,“ uviedol Francisco Blanch, vedúci komoditného výskumu pre Bank of America Merrill Lynch v New Yorku. „Prišlo to z ničoho nič v poslednom roku a pol.“

Zásoby sú vysoké, ropa je lacná

Národné zásoby vzrástli v tomto roku o rekordných 13 % a americké rafinérie platia za ropu menej ako veľká časť zvyšku sveta. Nové technológie, exportné obmedzenia a lacnejšie spracovanie tlačia ceny na americkom trhu výrazne nižšie ako sú ceny európskej ropy Brent, podľa ktorých sa odvíja ceny pre viac ako polovicu sveta.

Aj to výrazne pomohlo k tomu, aby sa USA stali v minulom roku prvýkrát od roku 1949 čistým vývozcom palív. Venezuela v tomto roku päťnásobne zvýšila svoj dovoz z USA na rekordných 196 000 barelov denne v septembri.

Tlak na OPEC

Rastúca produkcia USA tiež núti Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), aby so situáciou niečo robili. Majú možnosť buď zvýšiť produkciu, aby tak znížili ceny a udržali si podiel na trhu, alebo držať ceny vysoko a z príjmov dotovať konkurenciu pre výrobcov v USA.

Morse, ktorého predpovede zo začiatku tohto roka o tom, že USA budú do roku 2020 schopné plniť svoje vlastné energetické potreby, sa doteraz stretávali so skepticizmom.

Tempo rastu a potenciál pre zisky po celom svete poháňané neustálym zdokonaľovaním sa technológii podľa neho zavrhli teóriu, že svetová produkcia ropy dosiahla vrchol a začne neúprosne klesať. „Ropný zlom je mŕtvy,“ povedal Morse.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

Ropný zlom nie je mŕtvy, len oddialený. Za vysokú environmentálnu cenu.