Čína: Od likvidity k prehriatiu?

Na čínskom akciovom trhu stúpol MSCI China od októbra 2008 o 256 %, čím mierne prekonal MSCI Emerging Markets. Napriek tomu sme nezaznamenali žiadne obavy v súvislosti s povážlivo vysokým ocenením, ani náznaky bubliny. S koeficientom P/E pre rok 2011 na úrovni približne 12 a s cenovým faktorom na úrovni približne 2 sa MSCI China momentálne obchoduje na úrovni jeho dlhodobého historického priemeru. Aj vzhľadom na oceňovanie je porovnanie s inými rýchlo sa rozvíjajúcimi trhmi regiónu jednoznačné, resp. v prospech Číny.

India, Indonézia a dokonca aj Filipíny a Malajzia sú jednoznačne ocenené drahšie ako Čína. Na minimálne tri nasledujúce mesiace preto vychádzame z pozitívnej relatívnej výkonnosti oproti spomenutým trhom. A naviac: V rámci Číny momentálne nebadať žiadne akútne nebezpečenstvá, ktoré by mohli rast krajiny zabrzdiť.

Externé nebezpečenstvá naproti tomu existujú. Na extrémne voľnú menovú politiku (v duchu kvantitatívneho uvoľňovania) centrálnych bánk v rozvinutých krajinách treba napríklad pozerať so skepsou. Prílev likvidity môže negatívne zasiahnuť práve trhy ako je Hongkong a Čína, ktoré sú nepriamo úzko naviazané na dolár. Táto dodatočná likvidita zvonku je potenciálne nebezpečná, keďže ešte viac poháňa konjunktúru, čo  – na rozdiel od EÚ a USA – nie je nutné. Práve naopak – zo strednodobého hľadiska by mohla prehriať jednotlivé sektory a aktíva, čo by nevyhnutne viedlo k chybným alokáciám a v ďalšom rade k ráznym vládnym opatreniam na ochladenie konjunktúry.

Druhým problémom, ktorý s tým čiastočne súvisí, je rastúca inflácia. Najmä ceny potravín počas posledných týždňov výrazne stúpli. Index spotrebiteľských cien v Čine naposledy stúpol na 4,4 %. Táto hodnota ešte nie je znepokojujúca, ďalší tlak na ceny by však centrálnej banke nedal inú možnosť, ako pritiahnuť opraty. Len nedávno čínske politbyro v tejto súvislosti naznačilo určité kroky, keď oznámilo, že menová politika bude v roku 2011 „opatrnejšia”. V roku 2010 sa ešte opisovala slovami „primerane voľná“. Preto očakávame ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb (v rozsahu 0,75 %) a nižšie úrovne rastu pre M2.

Zdroj: rcm-international.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať