Je región ASEAN dobrou investíciou?

1. časť:

„Čo sa týka Ázie, väčšina investorov sa zameriava na Čínu a Indiu. Doteraz zvyčajne prehliadali „relatívne malé“ rozvíjajúce sa krajiny v juhovýchodnej Ázii, ktoré tvoria dominantnú časť ASEAN, Združenia národov juhovýchodnej Ázie. Je dôležité si uvedomiť, že krajiny ako Malajzia, Thajsko, Indonézia a Filipíny nielenže profitujú z hospodárskeho rozmachu v ázijsko-tichomorskom regióne, ale sú aj jeho neoddeliteľnou súčasťou,“ vysvetľuje Mark Monson, senior manažér pre fondy rozvíjajúcich sa trhov spoločnosti Raiffeisen Capital Management vo Viedni.

Vraví, že je to relevantné aj pre vývoj politickej, hospodárskej a sociálnej reformy, ktorá prebieha vo väčšine týchto krajín. Platí to však aj vzhľadom na ich jedinečnú geografickú polohu v samotnom centre regiónu s najvyšším rastom na svete. „Tieto krajiny majú veľmi dobrú geografickú polohu v rámci silných trhov s miliardami obyvateľov, ako sú Čína a India, ktorým dodávajú nevyhnutný tovar a služby, ako napríklad mäkké komodity a suroviny. Nedávne dohody o voľnom obchode medzi ASEAN, Čínou a Indiou stimulujú rast priemyslu a pomáhajú domácej spotrebe. Dynamické zmeny, ktoré tieto krajiny práve prežívajú, ich zvýhodňujú v tom, že sú schopné reagovať flexibilnejšie na zmeny a nové príležitosti, ako ich podstatne väčší susedia,“ povedal Monson.

10 členov ASEAN má spolu viac ako pol miliardy obyvateľov, čo je dvakrát toľko ako USA. Obrovský nevyužitý potenciál rastu jasne odráža skutočnosť, že tieto krajiny vytvárajú iba približne jednu desatinu ekonomických výsledkov USA. Informovanosť investorov o združení ASEAN nebola na rozdiel od Číny a Indie na medzinárodnej úrovni taká výrazná. „To sa však čoskoro zmení,“ uviedol Monson.

Obrovské zdroje a rastúca nezávislosť

Mnohé z trhov združenia ASEAN majú aj vlastné bohaté prírodné zdroje a sú pestovateľmi vyhľadávaných poľnohospodárskych produktov, ako je drevo, guma, cukrová trstina, palmový olej a ryža. V mnohých prípadoch v skutočnosti ťažia z konkurenčných výhod v porovnaní s Čínou a Indiou. Monson vraví: „Keďže úroveň integrácie medzi ázijskými ekonomikami sa zvyšuje, tieto trhy sú stále nezávislejšie od výkyvov ekonomických cyklov v rozvinutejších hospodárskych oblastiach, ako je napríklad Severná Amerika a Európa. Investície do trhov združenia ASEAN sú teda ideálnou formou diverzifikácie portfólia globálnych akcií.“


Rozvíjajúce sa trhy ASEAN dosiahli od začiatku roka najlepšie výsledky v regióne. Výborné výsledky HDP ako aj podnikových ziskov príjemne prekvapili. Hlavným faktorom poháňajúcim tento výrazný ekonomický rast je spotreba, ktorá predstavuje približne 65 % rastu HDP. HDP na obyvateľa sa pomaly blíži k úrovni 3.000 USD. Napriek tomu však oceňovania akcií na trhoch ASEAN patria stále medzi najnižšie v celom regióne. Thajsko a Filipíny sú momentálne v centre záujmu investorov.

Zdroj: rcm-international.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať