Dlhopisy v Maďarsku rástli!

Dynamika hospodárstva je naďalej priaznivá, a to aj vďaka robustnému zahraničnému dopytu, ktorý sa prejavuje vo zvýšenej priemyselnej produkcii a opäť pozitívnej obchodnej bilancii od začiatku roka. Napriek naposledy dobrému vývozu sú však vyhliadky na rast z dôvodu naďalej slabej domácej konjunktúry tlmené. Miera zdražovania v Maďarsku naposledy mierne stúpla na 3,8 %. Centrálna banka na poslednom zasadaní koncom októbra ponechala hlavnú úrokovú sadzbu podľa očakávaní nezmenenú na úrovni 5,25 %.
Po oznámení o bankovej dani vláda ohlásila ďalšie plány na jednorazové poplatky vo viacerých odvetviach, ktoré by mali rozpočtový deficit držať v medziach. Negatívny efekt týchto opatrení pre hospodárstvo by mal byť obmedzený. Okrem toho chce vláda budúci rok znížiť verejné výdavky v objeme 1 % HDP. Popri tom sa snaží eliminovať súkromné penzijné fondy a dostať celý penzijný systém dlhodobo pod kontrolu štátu. Negatívne komentáre MMF k týmto plánom, ako aj dodatočné dane zaťažili dlhopisový trh – výnosy maďarských dlhopisov v porovnaní so septembrom stúpli. Z dlhodobého hľadiska sa úroveň maďarských výnosov javí aj naďalej ako atraktívna. Kurzy by však mali zostať volatilné, najmä vzhľadom na stále pretrvávajúce nejasnosti v súvislosti s budúcimi reformami. Forint bol oproti euru takmer bezo zmeny.
Maďarský akciový index najskôr mierne stúpol, mesiac však napokon ukončil približne 1 % v mínuse, pričom dianie sa zameriavalo takmer výlučne na OTP Bank (+13 %) a ropný koncern MOL (-2,5 %).

Zdroj: rcm-international.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať