Rusko privatizuje

Rusko oznámilo ďalšie podrobnosti o najväčšej privatizácii od roku 1990, a to v objeme až 60 miliárd amerických dolárov. Na verejnú dražbu je určených 900 štátnych podnikov. Celkový predaj bude obsahovať časť, alebo úplný podiel v týchto spoločnostiach. Medzi nimi sú aj ropný gigant Rosneft a Ruské železnice.

Krajina potrebuje získať financie na zníženie svojho rozpočtového deficitu, ktorý sa na tento rok odhaduje vo výške 5 % hrubého domáceho produktu.

Posledná veľká privatizácia bola v Rusku v 90. rokoch 20. Storočia. Predávali sa obrovské časti štátneho majetku, aby sa zabránilo vzniku silných jedincov, resp. oligarchov.

Ďalšie oblasti, v ktorých by mohli byť predávané podiely sú bankovníctvo, telekomunikácie, poľnohospodárstvo a dokonca aj moskovské letisko.

Ruský prvý vicepremiér Igor Shuvalov uviedol, že letisko Šeremetevo bolo pripravené na privatizáciu, ale je potrebná ešte integrácia s ostatnými troma moskovskými letiskami, a to nie je možné dosiahnuť prostredníctvom privatizácie.

Zdroj: www.bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať