Prosperujúce čínsko-africké vzťahy

Obchodovanie medzi Čínou a Afrikou je v súčasnosti na dobrej ceste.  Objem spoločných obchodov sa predpokladá až na 110 miliárd dolárov. Od roku 2000 do roku 2008 sa obchodovanie medzi týmito dvoma partnermi zvýšilo o 33 %. V roku 2008 bol obrat vo výške 106,8 miliárd dolárov.

Čínsko-africké obchodné vzťahy by sa mali v priebehu dvoch až piatich rokov zvýšiť o ďalších 20 %. Túto skutočnosť uviedol pre China Daily Huo Jianguo, minister pre medzinárodný obchod a hospodársku spoluprácu.

Čína ja najväčším obchodným partnerom Afriky. Za vybudovanie infraštruktúry a poskytnutie úverov ponúka Afrika pre Čínu prírodné zdroje, ako ropa, drevo, meď a diamanty. Čína zásobuje taktiež pre africké krajiny spracované potraviny, výrobky pre domácnosť a ostatné výrobky spracovateľského priemyslu.

Peking očakáva z najmenej rozvinutých afrických štátov zníženie sadzieb o 95 % a do roku 2011 zníženie týchto sadzieb až na nulovú hodnotu. Na druhej strane Čína ponúkla zvýhodnené úvery do Afriky, vo výške 10 miliárd dolárov. Tieto aktivity povedú k ďalšiemu posilneniu obchodu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock