Čo dostalo akciové trhy pod tlak?

Americké akciové trhy sa po pondelkových výrazných stratách v utorok a v stredu zotavili a mierne rástli. Sú za tým dva faktory. Prvým je absencia akýchkoľvek reálnych dopadov hroziacej obchodnej vojny na zraniteľné technologické firmy, a druhým je tohto týždňový veľmi úspešný vstup streamovacej hudobnej služby Spotify na burzu.

Clá majú len obmedzený dopad

„Predstavenie nových ciel malo zanedbateľný vplyv na menový trh. Ide totiž len o návrh a americkí výrobcovia ešte majú dostatok času protestovať a lobovať za dovoz z Číny. Finálna verzia sa tak môže od návrhu výrazne líšiť,“ naznačuje John Hardy, menový stratég Saxo Bank.

„Neznamená to však, že nebezpečenstvo je zažehnané,“ protirečí Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank. Akcie sú podľa neho vzhľadom na množstvo neistoty stále zraniteľné. „Existuje stále množstvo faktorov, ktoré by mohli na akciový trh vplývať negatívne,“ konštatuje.

Náladu na trhoch drží pri zemi návrh prezidenta Donalda Trumpa uvaliť na Čínu ďalšie obchodné clá. Rovnako pôsobia aj zverejnené protiopatrenia zo strany Číny. Napätie medzi USA a Čínou preto môže byť hnacou silou ďalšieho poklesu trhov. Návrh totiž porušuje doterajšie pravidlá globálnej ekonomiky a investori nemajú veľké zmeny radi.

Hrozbou je recesia

Pád, ktorý sme mohli na trhoch vidieť vo februári, bol pritom len technickým poklesom, ktorý vyvolali fondy. Keďže množstvo inštitucionálnych investorov využíva rizikové modely založené na indexe VIX merajúcom výkyvy na trhoch, spustilo to masívne výpredaje. Ide teda len o pokles spôsobenými technickými ukazovateľmi.

Skutočnou obavou pre investorov by však mala byť recesia. Tá totiž dokáže zapríčiniť pokles akcií aj o 30 percent. „Toto je skutočné riziko. Dôležité je preto včas zistiť, kedy recesia prichádza,“ hovorí P. Garnry. „Je pravdou, že ekonomika sa v súčasnosti nachádza až na príliš vysokej úrovni, aby nám hrozila recesia,“ ubezpečuje. Hovoríme o nej totiž zvyčajne vtedy, keď dva po sebe idúce kvartály HDP poklesnú. Avšak v budúcom roku rastie pravdepodobnosť recesie a je pravdepodobné, že práve toto riziko sa dnes započítava do cien akcií.

Technologické akcie pod tlakom

Pod výrazným tlakom sú už dlhšiu dobu akcie technologických firiem. Je za tým napríklad hrozba trojpercentnej dane na tento sektor v Európe, ale aj škandál okolo Facebooku, či útoky amerického prezidenta na Amazon. Okrem toho Tesla opäť nedosiahla výrobný cieľ a spoločnosť Apple plánuje do roku 2020 nahradiť čipy Intel svojimi vlastnými.

Celková nálada voči akciám technologických spoločností sa postupne mení aj preto, že tento sektor bude v budúcnosti oveľa viac regulovaný, čo prinesie nižšie výnosy pre akcionárov.

Klesajú aj globálne akciové tituly. Sú za tým makroekonomické dáta krajín G10, ktoré zaostávajú za očakávaniami a trenice medzi USA a Čínou. „Oba faktory nútia investorov zásadne zmeniť ich doterajší výhľad na ekonomiku v roku 2018, ako na ideálne ekonomické prostredie,“ uvádza P. Garnry.

„Aktuálne sme preto v rámci našej alokácie aktív voči akciám defenzívni. Len zhruba 23 percent nášho portfólia máme uložené v tejto triede aktív,“ konštatuje. K takto drastickému zníženiu expozície došlo podľa neho v priebehu posledných dvoch mesiacov. „Očakávame, že volatilita a finančné turbulencie počas tohto roka vzrastú a budú sa objavovať až do konca tohto hospodárskeho cyklu,“ uzatvára analytik.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre