Tu je dôvod, prečo sa Ferrari hodnotí až na 10 miliárd dolárov

Ako vyplýva zo správy Amerického burzového dohľadu (SEC), taliansky výrobca superšportiakov Ferrari chce v prvotnej verejnej ponuke akcií (IPO) predať 17,2 mil. akcií v hodnote až 52 dolárov za kus, čo by firme prinieslo celkom 894 miliónov dolárov. Hodnota firmy by sa tak zvýšila na 9,8 miliardy USD.

Hodnota spoločnosti tak bude až 30-násobkom ročného zisku, čo je pri automobilkách výrazný násobok.

Jim Ewards z Businessinsider ale poznamenáva, že Ferrari sa nepovažuje za automobilku, ale skôr za luxusnú spoločnosť/značku. Ako uvádza, slovo luxus je dôvod, prečo si Ferrari myslí, že môže predávať akcie za takúto cenu.

Ako vidieť na výpise zo súvahy, až polovicu z dlhodobého majetku totiž tvorí goodwill a nehmotný majetok

Pre porovnanie: Automobilky Daimler či Audi sa obchodujú za 10-násobok zisku, zatiaľ čo luxusná spoločnosť Hermes až za 38-násobok. Je tak jasné, k akému segmentu sa svojim ocenením prikláňa taliansky výrobca.

Tržby Ferrari rastú miernym tempom, za minulý rok automobilka dodala 7255 svojich ikonických superšportiakov. Ferrari schválne obmedzuje počet automobilov a modelov, aby tým zachovala ich exkluzivitu.

Automobilka, ktorá je vo fáze oddelenia od materského holdingu Fiat Chrysler, si uvedomuje svoju silu na poli luxusných značiek a verí, že to bude akceptovať aj investorská verejnosť. Akcie sa budú obchodovať na newyorskej burze NYSE s tickerom “RACE”.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre