Čína blokuje používanie čipov Intel a AMD vo vládnych počítačoch

Intel čip
Intel

Čína zaviedla usmernenia na postupné vyradenie amerických mikroprocesorov Intel a AMD z vládnych osobných počítačov a serverov. V nedeľu o tom informoval denník Financial Times.

V správe sa uvádza, že smernica o obstarávaní sa snaží aj o vyradenie operačného systému Windows od spoločnosti Microsoft a databázového softvéru zahraničnej výroby a to v prospech domácich možností.

Vládne agentúry nad úrovňou miest dostali pokyn, aby pri nákupoch zahrnuli kritériá vyžadujúce “bezpečné a spoľahlivé” procesory a operačné systémy.

Čínske ministerstvo priemyslu vydalo koncom decembra tri zoznamy procesorov, operačných systémov a centralizovanej databázy, ktoré sa považujú za “bezpečné a spoľahlivé” na tri roky od dátumu zverejnenia. Všetky pochádzajú od čínskych výrobcov.

Štátom riadený odklon od zahraničného hardvéru bude v Číne oslabovať americké spoločnosti, počnúc dominantnými svetovými výrobcami procesorov ako je Intel a AMD. Čína bola v minulom roku najväčším trhom pre spoločnosť Intel, ktorý zabezpečil 27 % z jej tržieb vo výške 54 miliárd USD a 15 % z tržieb spoločnosti AMD vo výške 23 miliárd USD. Spoločnosť Microsoft nevyčleňuje tržby z Číny, ale jej prezident Brad Smith minulý rok v americkom Kongrese uviedol, že táto krajina tvorí 1,5 percenta tržieb.

Spojené štáty sa snažia zvýšiť domácu výrobu polovodičov a znížiť závislosť od Číny a Taiwanu prostredníctvom zákona Bidenovej administratívy o čipoch a vede z roku 2022. Washington uvalil sankcie na čoraz väčší počet čínskych spoločností z dôvodov národnej bezpečnosti a zablokoval vývoz moderných čipov a súvisiacich nástrojov do Číny.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre