Zisk Ferrari prvýkrát v histórii pokoril hranicu jednej miliardy eur

Ferrari
Ferrari

Známy výrobca luxusných športových vozidiel Ferrari má za sebou rekordný rok, keď jeho čistý zisk prvýkrát prekonal hranicu jednej miliardy eur.

Za uplynulý rok 2023 automobilka vykázala čistý zisk vo výške 1,26 miliardy eur, čo je nárast o 34 %. Jej upravený zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) dosiahol 1,62 miliardy eur. V oboch prípadoch ide o rekordný výsledok. Tržby Ferrari sa v roku 2023 zvýšili o 17 % na 5,97 mld. eur.

„Rok 2023 bol veľmi úspešným rokom, počas ktorého sme posilnili našu značku prostredníctvom mnohých úspechov, ktoré sa odrazili v našich bezprecedentných finančných výsledkoch,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Ferrari Benedetto Vigna.

Spoločnosť informovala, že jej dodávky v minulom roku vzrástli o 3 % na 13 663 vozidiel, za čo môže najmä uvedenie štvormiestneho modelu Purosangue. Automobilka vlani vygenerovala viac ako 930 mil. eur v hotovosti a približne 800 mil. eur z tejto sumy bude rozdelených medzi akcionárov prostredníctvom dividend a spätného odkúpenia akcií, uviedol riaditeľ Vigna.

Aj napriek potenciálnym výzvam v globálnej ekonomike zostáva spoločnosť naďalej optimistická. Prognóza na rok 2024 počíta s príjmami vo výške viac ako 6,4 miliardy eur a upraveným ziskom na akciu minimálne 7,50 eur.

Segment s luxusnými automobilmi sa ukázal ako odolný voči hospodárskym turbulenciám, čo potvrdzujú aj solídne výkony iných značiek ako Bentley a Porsche. Akcie Ferrari za posledných dvanásť mesiacov vzrástli takmer o 50 %.

Graf: Vývoj akcií Ferrari (RACE) za posledných 12 mesiacov

Zdroje: reuters; tradingview; cnbc

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre