Tesla prepustí viac ako 14 000 zamestnancov. Takto to okomentoval Elon Musk

Americká spoločnosť Tesla oznámila zamestnancom, že prepustí viac ako 10 % svojej globálnej pracovnej sily. Vyplýva to z interného e-mailu, ktorý v pondelok zverejnila agentúra Reuters.

Výrobca elektromobilov zápasí s poklesom predaja a stupňujúcou sa cenovou vojnou v segmente elektrických vozidiel.

Riaditeľ spoločnosti Elon Musk sa v reakcii na správu na sieti X vyjadril: „Približne každých päť rokov musíme spoločnosť reorganizovať a zefektívniť pre ďalšiu fázu rastu.“

V posledných týždňoch sa objavili špekulácie, že Tesla prepustí až 20 % zamestnancov. Nakoniec tak ide o 10 % celkovej pracovnej sily a keďže Tesla zamestnáva približne 140-tisíc ľudí, prepustenie sa dotkne viac než 14-tisíc pracovníkov.

Svoj odchod zo spoločnosti v pondelok oznámil aj jej senior viceprezident Drew Baglino, ktorý mal na starosti vývoj batérií, a viceprezident pre verejnú politiku a rozvoj podnikania Rohan Patel. Musk obom manažérom poďakoval za ich prácu.

Scott Acheychek, generálny riaditeľ spoločnosti Rex Shares, ktorá spravuje ETF fond s vysokou expozíciou voči akciám Tesla, označil zníženie počtu zamestnancov za strategické a poukázal na celkový medziročný nárast počtu zamestnancov Tesly. To je podľa neho znak toho, že automobilka je stále vo fáze rastu.

Michael Ashley Schulman, hlavný investičný riaditeľ spoločnosti Running Point Capital Advisors, považuje odchody vedúcich pracovníkov za “väčší negatívny signál” toho, že rast spoločnosti má problémy.

Akcie Tesla (TSLA) v tomto roku zatiaľ klesli o približne 33 %, čím výrazne zaostali za staršími výrobcami automobilov ako sú Toyota Motor alebo General Motors.

Zdroje: reuters.com; electrek.co

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre