Nárast o 100%. Akcie tejto automobilky výrazne prekonávajú konkurenciu

akcie-burza

Pokiaľ ide o kondíciu automobilových spoločností, veľa sa hovorí najmä o Tesle a čínskych výrobcoch automobilov na čele s BYD. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že elektromobily sú považované za budúcnosť automobilového priemyslu.

Ukazuje sa však, že najvýkonnejšou automobilovou akciou je Toyota (TM). Toyota roky zaostávala, pokiaľ ide o plne elektrické vozidlá a namiesto toho sa zamerala na vývoj hybridných vozidiel. Práve rastúci dopyt po hybridoch jej pomáha prekonávať konkurenciu.

Za posledný rok vzrástli akcie tejto japonskej automobilky na tokijskej burze o 104,82 % a od začiatku tohto roka posilnili o približne 42 %. Na newyorskej burze NYSE akcie za posledný rok pridali približne 77 %.

Naopak, akcie výrobcu elektromobilov Tesla Motors (TSLA) sa od začiatku tohto roka prepadli o 28,80 %. Akcie čínskej automobilky BYD od začiatku roka vzrástli o 10 %.

Akcie Toyoty zaznamenali silný rast najmä vo februári, kedy automobilka zverejnila priaznivé čísla za uplynulý kvartál. Toyota zároveň naznačila pozitívne vyhliadky na zvyšok roka a navýšila celoročnú prognózu prevádzkového zisku o takmer 9 %.

Akcie Toyoty dosiahli rekordné maximum 22. marca 2024, a to na cene 254,77 USD.

Graf: Vývoj akcií Toyota Motor za posledných 5 rokov

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre